Обвинувальний акт спрямують до суду / фото УНІАН

Слідчі Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування стосовно двох осіб, які у січні 2014 року викрали активістів Майдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, а також вбили Вербицького.

Читайте такожФігуранту справи про катування Луценка і Вербицького повідомили про нову підозруПро це повідомляє ДБР.

Зазначається, що вищевказані особи підозрюються у незаконному позбавленні волі або викраденні людини, вчиненому організованою групою (ст. 146); створенні, керівництві злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участі у ній (ч.1 ст. 255); незаконному перешкоджанні організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій (ч, ст. 340) Кримінального кодексу України.

Відео дня

Один із фігурантів також підозрюється в умисному вбивстві викраденої людини, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 115); катуванні, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 127); підробленні документів та їх використанні (4 ст. 358) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366) Кримінального кодексу України.

Також зазначається, що у зв'язку з використанням підробленого паспорту та використання завідомо підроблених офіційних документів підозрюваний понад 5 років переховувався від органу досудового розслідування.

Наразі підозрювані перебувають під вартою, їм надано доступ до матеріалів досудового розслідування. Після завершення ознайомлення сторін з матеріалами кримінального провадження обвинувальний акт буде спрямовано до суду.

Викрадення Луценка і Вербицького: що відомо

  • 21 січня 2014 року Луценка і Вербицького «тітушки» викрали з Олександрівської лікарні та вивезли з Києва. Після тортур їх залишили у лісі. Вербицький від отриманих травм помер. 22 січня 2014 року його тіло виявили у лісі під Гнідином Бориспільського району Київської області.
  • Нині на лаві підсудних перебуває "тітушка" Олександр Волков, якого в липні 2017 року було взято під варту.
  • За даними прокуратури, Волков контактував з безпосереднім керівником (організатором і координатором) викрадення - Неживовим. Під час одного з контактів Волков перебував в офісі Олексія Чеботарьова, якого правоохоронці підозрюють в організації та координації дій "тітушок". Злочин вчинила група осіб, більшість з яких переховується від слідства й суду.
  • Також підозрюваними у справі про викрадення активістів є Сергій Мисливий та Іван Новотний, їх затримали у березні поточного року й утримують під вартою.