Венедіктова розповіла про відсутність покарань за екологічні злочини в Україні / фото УНІАН

Генпрокурорка Ірина Венедіктова провела нараду керівників правоохоронних та інших державних органів з питань протидії правопорушенням проти довкілля.

Про це інформує Офіс генпрокурора.

Вона розповіла, що у 2020 році викрито майже на чверть більше кримінальних правопорушень у сфері охорони навколишнього природного середовища - 4 558 проти 3 769 у 2019 році.

Відео дня

Генпрокурорка звернула увагу, що з трьох сотень правопорушень за фактами забруднення повітря, жодне не завершилося направленням обвинувального акта до суду. Також Венедіктова незадоволена результатами діяльності правоохоронців із розслідування порушень щодо використання та охорони водних ресурсів.

"Із розслідуваних торік 176 кримінальних проваджень цієї категорії до суду з обвинувальним актом скеровано аж одне. Колеги, поясніть мені, кому потрібна така робота", - обурилася вона.

У сфері надрокористування до кримінальної відповідальності торік притягнуто близько трьох сотень осіб, у тому числі посадовців відповідних підприємств.

Венедіктова наголосила, що однією із найбільших екологічних проблем в державі є нелегальний видобуток бурштину.

"На сьогодні органами Нацполіції до ЄРДР внесено відомості щодо майже трьохсот правопорушень цієї категорії, половину з яких - закрито. Натомість, менше 11% скеровано до суду", - резюмувала вона.