На Заході занепокоєні конфліктом між Зеленським і Залужним / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський розглядає масштабне "перезавантаження" військового та цивільного керівництва України у намаганні активізувати її військові зусилля майже через два роки після початку повномасштабного вторгнення Росії. Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Видання нагадує, що минулого тижня Зеленський зустрівся з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, щоб налагодити стосунки, але розмови загострилися через спірне питання мобілізації - зокрема, глава держави поставив під сумнів необхідність призову 500 000 нових військових, до чого нібито закликав Залужний.

"Перед завершенням зустрічі Зеленський повідомив генералу, що планує його замінити, за словами чотирьох людей, обізнаних з деталями зустрічі. Двоє з них сказали, що Зеленський чітко дав Залужному зрозуміти, що незалежно від того, чи приступить він до нової посади, його буде звільнено з нинішньої. Двоє людей повідомили, що Зеленський пропонував Залужному інші посади, наприклад, очолити РНБО країни чи роль посла у Великобританії, але Залужний відмовився", - йдеться у матеріалі.

При цьому Залужний, за даними видання, поскаржився на "неспроможність державних установ в Україні покращити чисельність наших Збройних сил без використання непопулярних заходів". Водночас, за словами двох західних чиновників із країн G7, чиї уряди постачають Україні зброю, західні партнери України нервують через конфлікт.

"Вони побоюються через популярність Залужного серед українських рядових солдатів, а також серед населення загалом, що може призвести до негативних наслідків у момент, коли єдність є вирішальною", - зазначає ЗМІ.

Ймовірна відставка Залужного

Минулого тижня видання Bild повідомило, що президент України Володимир Зеленський намагався відсторонити Залужного. За даними ЗМІ, проти цього виступили глава ГУР Міноборони Кирило Буданов та командувач Сухопутними військами ЗСУ Олександр Сирський.

Згодом у Зеленського чітко відповіли, чи зняли Валерія Залужного з посади. Там зазначили, що генерал залишається головнокомандувачем Збройних сил України.

Вас також можуть зацікавити новини: