Волонтерський проект з відновлення зруйнованих будинків у Київській області стартував в Гостомелі.

Про це повідомляє голова Гостомельської ВЦА та депутати Київської обласної ради на своїх сторінках в соцмережах.

Проект називається "Повернись додому". Його завдання - збір інформації у жителів міст, сіл і селищ Київської області про пошкодження їхнього житла внаслідок злочинних військових дій російських окупантів та подальша безкоштовна експертна фіксація та оцінка завданих руйнувань.

Відео дня

Перший етап проекту по збору заявок про зруйноване житло тривав 2 місяці. Жителів Київщини просили заповнити заявку в спеціальному чат-боті з відновлення житлового фонду Київської області www.t.me/Rebuildukrainebot.

"Проект отримав сотні заявок від людей, чиї домівки постраждали внаслідок війни. Хтось втратив житло повністю, комусь потрібен частковий ремонт. Ми обробили перші заяви та розпочали виїзди судових експертів та юристів на місця для проведення оцінки збитків, не чекаючи делегацій чиновників, адже скоро осінь і люди хочуть розпочати відбудову якнайшвидше", – уточнюють волонтери.

Оцінку вартості відновлювального ремонту для зруйнованого житла почали проводити з Гостомельської ОТГ, там більше 3000 постраждалих будинків.

Проект реалізовує ГО "Медіаоборона" та експерти "Центру Експертизи Власності" та за підтримки Адвокатського об’єднання "Принцип".

"Ми як громадська організація безкоштовно допомагаємо людям вчасно фіксувати та справедливо оцінити завдані збитки, що дозволить людям якнайшвидше приступити до відновлення домівок, а відповідно і швидше повернутись додому. Більше того, ми намагаємося зробити все можливе, аби алгоритм, за яким працює наша експертна команда, був врахований в методику оцінки, над якою працює Кабінет Міністрів та на яку так всі чекають", - пояснює адвокат та депутат Київської обласної ради Денис Дьомін.

Команда проекту проводить фіксацію завданої шкоди, оцінку вартості відновлювального ремонту з оформленням усіх відповідних документів безкоштовно. Також юристи пояснюють алгоритм дій, необхідний для отримання компенсації. До співпраці запрошені ліцензовані судові експерти, які мають свідоцтва, видані Міністерством Юстиції, місцеві депутати і депутати Київської обласної ради.

Нагадаємо, раніше проект Медіаоборона збирав кошти на ремонт військової техніки. Також, волонтери Гуманітарного штабу Медіаборони здійснюють доставку та надання гуманітарної допомоги у Київській області.