Ганна Маляр пояснила, чому в Україні не називають число полеглих на війні військових / фото УНІАН, Дмитро Альохін

Україна не розкриває кількість військових, які загинули у війні з російськими окупантами. Одна з причин такого рішення – безпека самих захисників, каже колишня заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

В інтерв'ю "Еспресо" вона наголосила, що раніше і сама не розуміла доцільності приховування цієї інформації, поки їй не пояснили військові. За словами Маляр, нерозголошення кількості втрат не стосується питання свободи слова. Одна з ключових причин полягає в тому, що під час планування операцій військові спираються, зокрема, на дані щодо кількості боєздатних осіб у підрозділах противника.

"У них є межі, скільки відсотків уже небоєздатних, – і убиті, і поранені однаково небоєздатні для них. Коли йде бій або планується операція, вони рахують, скільки де яких підрозділів, і вони для себе по втратах рахують, на які ще задачі може бути направлений цей підрозділ", – пояснила вона. 

Відео дня

Навіть знаючи приблизну кількість втрат, ворог може оцінити можливості підрозділу, на який планується напад. При цьому Маляр нагадала, що офіційно Росія також приховує свої втрати. Проте оскільки війна з окупантами ведеться і в інформаційній площині, Україна оприлюднює кількість ліквідованих загарбників. 

"Це наша війна з ними. Але наші цифри військові просять не говорити, це державна таємниця, ось чому я це пояснюю", – додала екс-заступниця глави Міноборони.

Втрати України у війні

Від початку війни Україна не розголошує точну кількість полеглих військовослужбовців. Ще у 2022 році головнокомандувач сказав, що загинули біля 9 тисяч воїнів, проте потім цифри не називалися.

У січні 2024 року стало відомо, що Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія запропонував президенту Зеленському розкрити дані про втрати України у війні. На його думку, усвідомлення справжньої кількості загиблих у війні покаже суспільству, що втрати "не такі великі, як вони самі собі уявляють".

Вас також можуть зацікавити новини: