Медик Микола Ільїн загинув на Донбасі / Фото Максим Пчєлов

Найкращий друг загиблого в зоні ООС 13 липня військового медика Миколи Ільїна розповів журналістам про його долю, війну та мрії.

З другом Ільїна, українцем Максимом Пчєловим, поспілкувалися журналісти естонського видання Delfi, інформує Цензор.НЕТ.

"Ми познайомилися з Миколою в 2006 році. Це було навесні, у березні, коли в Мінську якраз проходила опозиційна акція протесту, в якій він брав участь. Там Миколу жорстоко побили, після чого він потрапив до лікарні. Потім втік до Києва, напевно, через Росію. В Києві проходила акція на підтримку білорусів, він на ній був присутній. Ось там ми і познайомилися", - розповів Пчєлов.

Відео дня

З Миколою вони однолітки, обидва 1984 року народження. За словами Пчєлова, Ільїн поїхав до Естонії, щоб отримати політичний притулок. Після переїзду Ільїна в Таллінн кращі друзі на деякий час втратили зв'язок.

"Спілкування відновилося тільки в 2014 році, коли, як вам відомо, на Україну напала Росія. Він мені зателефонував, після чого ми зв'язалися через Facebook. Він цікавився, що у нас відбувається, описував, яка ситуація в Естонії, в Таллінні", - згадує Пчєлов.

У 2018 році Микола повідомив Максиму, що збирається їхати в Київ, щоб потрапити в зону бойових дій. За словами Максима Пчєлова, його друга сильно турбувало те, що відбувається на Донбасі.

Читайте такожПрокуратура: вбивство військового медика – це третій зареєстрований факт віроломства окупантів після Іловайська і ДАПу

"Тому що Росія проникає у всі пострадянські країни і не дає спокою ні вам, прибалтам, ні нам, українцям. Про білорусів я взагалі мовчу. Миколу це дуже сильно дратувало, тому він боровся. Мабуть, він вирішив реалізувати це питання на фронті", - міркує Пчєлов, але при цьому робить акцент на тому, що Ільїн не хотів стріляти і вбивати, тому й вивчився на медика, щоб допомагати пораненим солдатам.

Медик Микола Ільїн загинув на Донбасі / Фото Максим Пчєлов

"Він сам розробляв методички та посібники для солдатів, збирав їх за власною ініціативою в групи, навчав. Його мета була, щоб кожен солдат умів сам себе врятувати. Він розповідав, яку потрібно мати аптечку, яке спорядження, як надати допомогу ближньому, - розповів Пчєлов про те, чим займався його друг у зоні бойових дій. - В армії, ви самі розумієте, ініціатива карається. Були певні проблеми з цим. Але він вибивав, пробивав це все. Він сам був повністю оснащений спорядженням. У нього був спеціальний рюкзак, який був упакований по максимуму. Він навіть мені особисто в автомобільну аптечку дав Celox (кровоспинний засіб), "Турнікет" (джгут) і сказав, що вони обов'язково повинні бути у мене в машині".

За словами Пчєлова, в Ільїна був контракт зі Збройними силами України, він отримував зарплату - 10-12 тисяч гривень. Всі ці гроші він витрачав на спорядження, на допомогу, на медицину. Нічого не відкладав, оскільки розумів, що, коли знаходишся в зоні бойових дій, заощадження можуть і не знадобитися.

Читайте такожПосольство США відреагувало на вбивство медика на Донбасі, засудивши безперервну жорстокість очолюваних РФ сил

Пчєлов розповів, що Микола хотів одружитися з українкою, завести сім'ю. "У нього така окрема любов до України, але він весь час згадував Естонію і хотів туди повернутися. Про Білорусь він навіть якось менше говорив. Багато мені розповідав про Естонію, про Таллінн. Кликав туди з'їздити", - згадує Пчєлов.

Друзі спілкувалися часто, переписувалися раз на два дні в месенджерах.

Зараз Пчєлов чекає, коли тіло його друга передадуть українській стороні. Ільїн розумів, що знаходиться в зоні бойових дій, тому заповідав своєму найкращому другові: "Якщо мене вб'ють, то кремуйте мене і розвійте прах над Україною, Білоруссю та Естонією".

Скріншот останньої листування / Фото Максим Пчєлов

Як повідомляв раніше УНІАН, 13 липня проросійські терористи обстріляли на Донбасі евакуаційну групу Об'єднаних сил поблизу Зайцево, в результаті обстрілу загинув військовий медик, який намагався врятувати пораненого воїна ВСУ.