Нові принципи роботи в галузі містобудування, що ґрунтуються на принципах прозорості, допоможуть очистити галузь від корупції та збільшать її ефективність.

Відповідний законопроєкт №5655 Верховна Рада готується ухвалити вже цього року.

Про це йшлося на пресконференції "Екватор реформи містобудування: актуальна ситуація та перспективи. Розгляд законопроєкту №5655", в якій взяли участь представники Міністерства цифрової трансформації, Міністерства інфраструктури, Міністерства юстиції, Міністерства громад та територій і народні депутати.

Відео дня

За словами ініціаторки законопроєкту, народної депутатки і голови Координаційної ради з вирішення проблемних питань у сфері містобудування Олени Шуляк, він передбачає нові можливості для місцевого самоврядування:

"Ми впроваджуємо для них можливість заходити на майданчики нечесних забудовників і навіть зносити незаконні забудови без суду".

Наразі, за даними Мінцифри, корупційна складова на будівельному ринку щороку завдає державі збитків мінімум на 3 млрд гривень. Для подолання цього явища було ліквідовано ДАБІ та створено новий орган – Державнуінспекцію архітектури та містобудування.

Прийняття закону про реформу містобудування стане ще одним ударом по корупції. Він пропонує проводити державну реєстрацію прав на виконання підготовчих і будівельних робіт виключно через електронну систему. Для замовників передбачено, що подати на реєстрацію прав можна буде лише коли всі необхідні дозволи й документи вже занесені до е-системи або відповідних реєстрів.

Заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм зазначив, що на сьогодні держава є найбільшим замовником в інфраструктурній галузі. Тому важливо всі механізми зробити максимально прозорими, а результат – якісним.

"Є ексколеги, які виступають проти законопроєкту №5655, але цей документ має дуже велику підтримку. Знаємо, що всі неточності будуть виправлені, тому підтримуємо авторів і хочемо нарешті працювати за новими правилами", - зазначив він.

Нагадаємо, законопроєкт №5655 був прийнятий Верховною Радою в першому читанні 1 липня 2021 року. Планується, що профільний комітет 17 листопада розгляне проєкт, і протягом листопада-грудня він буде ухвалений парламентом в цілому як закон.