Підготовка Чернігівської ТЕЦ до наступного опалювального сезону знову на межі зриву

Лише рік тому ЗМІ рясніли заголовками про повернення Чернігівської ТЕЦ в управління міста, зокрема про ухвалене міською радою рішення про дострокове розірвання договору оренди між ТОВ "ТЕХНОВА" та Фондом комунального майна Чернігівської міської ради.

І ось Чернігівська ТЕЦ знову в центрі уваги ЗМІ. Що змінилось за цей рік?

Єдиний майновий комплекс КЕП "Чернігівська ТЕЦ" перебуває в оренді ТОВ фірма "Технова" з грудня 2000 року. Договір оренди закінчується у серпні 2023 року.

Відео дня

Міська рада ще з 2020 року неодноразово порушувала питання повернення ТЕЦ в управління міста. Мер Владислав Атрошенко неодноразово заявляв у ЗМІ свою позицію: "генеруюча галузь має бути у комунальній власності і повернення ТЕЦ громаді – якраз реалізація такого бачення", "одна з цілей повернення ТЕЦ до комунального майна – виокремлення з цілісного майнового комплексу магістральних теплових мереж і створення для їх обслуговування окремого комунального підприємства"

Процес повернення Чернігівської ТЕЦ у власність міської громади "пришвидшила" російська агресія, в результаті якої ТЕЦ зазнала значних пошкоджень та руйнувань. Зокрема, на Чернігівській ТЕЦ були зруйновані вузол хімічної підготовки води, центральна щитова та ділянки теплових магістральних мереж. Також зруйнований вузол подачі вугілля, через що ТЕЦ може працювати лише на газу. 15 березня Чернігівську ТЕЦ було повністю зупинено.

За оцінкою експертів, сума збитків сягнула 803 млн грн. Таку інформацію поширила прес-служба Чернігівської міської ради. Пізніше на відновлення Чернігівської ТЕЦ уряд виділив майже 100 мільйонів гривень.

Тож не дивно, що звернення  від 11.05.2022 ТОВ "Технова" про дострокове розірвання договору оренди через відсутність ресурсів і власних коштів на відбудову ТЕЦ було підтримано 31.05.2022 Чернігівською міською радою (27 депутатів з 33 проголосували "за").

Міський голова Владислав Атрошенко, коментуючи це рішення керівництва "Технови", сказав, що повернення ТЕЦ у комунальну власність надасть можливість залучити кошти інвесторів на ремонт обладнання та модернізацію.

А вже 30 червня на сесії Чернігівської міської ради було створено комунальне підприємство, яке мало стати новим балансоутримувачем ЄМК Чернігівської ТЕЦ.

Натомість реалізація рішень міської ради вимагала дотримання певних регламентованих юридичних процедур, а саме: інвентаризації  та незалежної оцінки ЄМК, яке забезпечувало ТОВ "ТЕХНОВА" та отримання відповідних ліцензій комунальним підприємством "Теплокомуненерго". Ні одна зі сторін не встигла виконати зобов’язання  у визначені терміни.

Так, станом на 30.09.2022 процес повернення ЄМК КЕП "Чернігівська ТЕЦ" завершити не вдалося, додатковий договір про припинення дії Договору оренди між Орендарем та Орендодавцем не укладено. "Теплокомуненерго" не отримало ліцензії.

На порозі найскладнішого в історії України опалювального сезону Чернігівська міська рада не придумала нічого іншого, як покласти відповідальність за його проходження на ТОВ "ТЕХНОВА".

Чернігівська міська рада звертається до Кабміну з проханням невідкладно провести засідання урядового штабу з підготовки об’єктів ЖКГ та ПЕК до осінньо-зимового періоду. Де першим пунктом міська рада пропонує зобов’язати ТОВ "ТЕХНОВА" пройти опалювальний сезон 2022-2023 років.

На відміну від міської влади, компанія не дала задню та вийшла до чернігівців із заявою про готовність розпочати опалювальний сезон 2022-2023 років: "Ми завжди усвідомлювали всю повноту відповідальності перед містом та його жителями.", "ТОВ фірма "Технова" гарантує виконання своїх зобов’язань та залишається надійним постачальником послуг для своїх споживачів".

Відтак було прийнято рішення про те, що ТОВ "ТЕХНОВА" має пройти разом з чернігівцями ще один опалювальний сезон.

27 жовтня, на позачерговій сесії депутати Чернігівської міської ради вдруге проголосували за дострокове припинення договору оренди Чернігівської ТЕЦ. Новою датою дострокового завершення договору оренди мало стати 31 березня 2023 року.

Не опалювальним сезоном єдиним. Вперше "допомогти" містянам Чернігівська міськрада вирішила у липні 2022, виділивши кошти на придбання трансформатора для Чернігівської ТЕЦ вартістю 54 мільйонів гривень, що на 15 мільйонів гривень перевищувало ринкову ціну, а головне, досі невідомо, чи взагалі він був потрібен ТЕЦ.

Вже в листопаді фаховий аналіз показав - закупівля відбулася із порушеннями, зокрема, фінансового характеру. Шокуючим фактом стало те, що за словами самих працівників ТЕЦ, цей трансформатор був не потрібен, про це йдеться на сторінках місцевих видань з посиланням на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва.

Натомість на діяльність ще непрацюючого КП "Теплокомуненерго" Чернігівська міська рада вирішила виділити 93 мільйони гривень. Як зазначили місцеві ЗМІ та депутати: голосування відбулося без обговорення та доповідей. Доля яких залишається досі невідомою.

Ніби все логічно пояснював директор новоствореного КП, що після дострокового завершення договору оренди ТОВ "ТЕХНОВА" - 31 березня 2023 року, КП "Теплокомуненерго" мало прийняти на баланс майновий комплекс Чернігівської ТЕЦ, штат працівників, отримати ліцензії на провадження діяльності, та головне, здійснити підготовку ТЕЦ до нового опалювального сезону, тому на його балансі мають бути кошти. Якщо все так, то чому знову постає питання, що повернення ТЕЦ в управління міста можуть відкласти.

Минулого тижня у пресі з’явилася інформація, що на розгляд 30-й сесії Чернігівської міської ради виносять проект рішення про скасування дострокового розірвання договору оренди "Чернігівської ТЕЦ" фірмою "Технова". В проекті рішення вже така знайома раніше причина: припинити договір 31 березня не вдасться через низку чинників, зокрема через недотримання термінів оформлення звіту про оцінку майна та рецензії на цей звіт.

Одразу після інформації про можливе скасування дострокового розірвання договору, місцеві ЗМІ почали знову розкачувати питання заборгованості "ТЕХНОВИ".

При тому, що ще в жовтні 2022 року ТОВ "ТЕХНОВА" заявляла і про природу заборгованості, й про її характер: "передається заборгованість за спожитий газ, що відповідає дебіторській заборгованості за надані ТОВ фірма "Технова" послуги",  "Вся інша заборгованість, в тому числі банківські кредити залишатимуться за ТОВ фірма "Технова".

Чітко простежується те, що, причини вже другого скасування дострокового розірвання договору й одночасна активність звинувачень на адресу "ТЕХНОВА" повторюються. Неприховану закономірність процесів важко не помітити.

Як стало відомо, ТОВ "ТЕХНОВА" з цього приводу звернулося до РНБО.

У листі компанія висловлює своє занепокоєне тим, що Чернігівська міська рада намагається знову відтермінувати припинення Договору оренди єдиного майнового комплексу "Чернігівської ТЕЦ" до 20.08.2023, що може призвести до зриву наступного опалювального сезону у Чернігові. Адже може скластися ситуація, коли у нового балансоутримувача залишатиметься менш як два місяці, яких недостатньо для отримання відповідних ліцензій, формування штату працівників, здійснення організаційних заходів з підготовки до опалювального періоду 2023-2024 років.

Також особливої уваги потребує персонал Чернігівської ТЕЦ, який наразі працює в штаті компанії ТОВ "ТЕХНОВА". У зв’язку з достроковим припиненням дії Договору оренди, працівників було повідомлено про майбутнє вивільнення з 31.03.2023.

Своєю чергою, КП "Теплокомуненерго", яке було визначено Чернігівською міською радою як балансоутримувач єдиного майнового комплексу "Чернігівська ТЕЦ", досі не ініційовано питання щодо переведення працівників з Чернігівської ТЕЦ ТОВ фірма "ТЕХНОВА" на КП "Теплокомуненерго". Тобто, ні новим балансоутримувачем, ні власником майна досі не здійснено дій щодо збереження штату працівників Чернігівської ТЕЦ.

Тож, чи буде тепло в домівках чернігівців наступної зими та чи не залишаться сотні людей, працівників ТЕЦ, без роботи в настільки складний для країни час? Тримаємо руку на пульсі.