Інвестори зі США та Європи стурбовані інформацією про арешт корпоративних прав 'Київстару'

Інвестори VEON висловлюють занепокоєння інформацією щодо арешту 47,8% корпоративних прав Київстару і просять прояснити цю ситуацію –  CEO материнської компанії "Київстару" - VEON - Каан Терзіоглу.

Як повідомив на прес-брифінгу головний виконавчий директор групи VEON, що володіє "Київстаром", Каан Терзіоглу, зранку після новини про вихід з росії його телефон розривався від дзвінків: він отримував привітання від міжнародних інвесторів групи з США, Великобританії та Європи. Втім, ці ж самі інвестори знову зателефонували йому, коли в українських медіа та Telegram-каналах з'явилася новина про рішення суду стосовно арешту  99,99% акцій компанії "Київстар".

Пізніше стало відомо, що нібито у минулому рішенні суду була допущена помилка і своїм новим рішенням Шевченківський суд Києва її виправляє – під арешт потрапили тільки 47,85% корпоративних прав  "Київстар", тобто частки, які належать структурам, пов’язаним із інвестиційним холдингом, заснований росіянином Михайлом Фрідманом і його партнерами - LetterOne.

Відео дня

За словами CEO VEON, інвестори компанії висловлювали свої занепокоєння, оскільки до 30% власників акцій VEON є представниками американських фондів і компаній. І тому Терзіоглу спочатку вирушив до Сполучених штатів, щоб запевнити партнерів, що Україна завжди діяла з дотриманням принципів міжнародного права. Крім того, за інформацією Терзіогли, зазначені підсанкційні особи мають "нульове володіння" в Київстар, і усунені від будь-якого доступу до управління компанією.

Інвестори зі США та Європи стурбовані інформацією про арешт корпоративних прав 'Київстару'

Контроверсійні і суперечливі заяви стосовно "арешту акцій Київстару" нанесли шкоди американським та європейським інвесторам компанії, - сказав Терзіоглу. "У ході візиту до Києва ми хочемо донести нашу стурбованість і ще раз продемонструвати, що VEON – це актив України, а не пасив. Ми тут, щоб залишитись в Україні і ми віддані Україні", - додав він. Терзіоглу висловив сподівання, що в Україні є механізми захисту інтересів міжнародних інвесторів.

Крім того, він підкреслив, що згадані підсанкційні особи мають нульове володіння в капіталі "Київстар" і не мають жодного впливу на прийняття рішень у VEON. До того ж, люксембургська компанія LetterOne, де підсанкційні особи мають долю, не є предметом санкцій як в Україні, так і на Заході.

"Ми поважаємо те, що в Україні проходить розслідування з метою безпеки, але хочемо підкреслити, що наші права на володіння "Київстаром" залишаються несумнівними", - підкреслив Терзіоглу.

"Київстар" - останні новини  

Навесні 2023 року телекомунікаційна компанія Veon, якій в Україні належить "Київстар", отримала в США ліцензію на продаж свого російського бізнесу.

У вересні Голова Агентства з розшуку та менеджменту активів Олена Дума заговорила про можливість націоналізуації "Київстару".

Нещодавно, в жовтні, суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам, близькому оточенню Путіна та причетним до фінансування збройної агресії РФ проти України - Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Рішення стосувалося 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіли як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Серед заблокованих активів – частка корпоративних прав оператора "Київстар". Компанія Київстар заявила, що досі не отримувала цього рішення суду. Пізніше Шевченківський суд "виправив" своє рішення, заявивши про арешт лише 47,8% корпоративних прав Київстару.