Фото zn.ua

Тернопільські правоохоронці затримали двох телефонних шахраїв з Луганщини, яких переконували своїх жертв, що їхні родичі скоїли щось протиправне, а відтак пропонували за винагороду врятувати рідних.

Як повідомили УНІАН в секторі комунікацій головного управління Національної поліції України в Тернопільській області, зокрема 19 вересня 2018 року у Тернополі жертвами шахраїв стало троє жителів міста. До людей телефонували невідомі, представлялися працівниками поліції або прокуратури та повідомляли новину, що їхній родич спричинив аварію.

Читайте такожНа Тернопільщині викрили двох листонош, які присвоїли чужі кошти

Відео дня

«Після того до тернополян приходив підставний працівник правоохоронних органів та забирав кошти», – розповідає слідчий Тернопільського відділу поліції Зіновій Кава.

Впродовж досудового розслідування встановлено особу, причетну до даного злочину. Ним виявився громадянин луганської області 1996 року народження, який не судимий і раніше не притягувався до злочинів.

Після кожного шахрайства чоловік тікав в Луганську область і переховувався на непідконтрольній Україні території. Піймали зловмисника у Житомирі.

«Як тільки закінчувалися у нього гроші, він знову починав своє турне областями України. Щойно він пересік кордон, його затримали працівники відділу карного розшуку Тернопільського відділу поліції спільно з працівниками карного розшуку ГУНП в області», – розповів Кава.

У ході слідства стало відомо, що організував бізнес ще один уродженець Луганщини, який координував усі дії з Харкова. Його також затримали. За словами правоохоронців, наразі відомо, що жертвами шахраїв стали не лише мешканці Тернополя, але й Харкова, Вінниці, Чернівців.

Посередника, який забирав гроші, впізнали потерпілі. Йому обрали запобіжний захід – тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 750 тис. грн.

За скоєне чоловік відповідатиме перед законом відповідно до статті 15 частини 2 ККУ (замах на вчинення злочину) та ч. 2 й 3 ст. 190 ККУ (шахрайство, вчинене повторно та у великих розмірах).