Станом на початок 2020 року українці можуть відвідувати без візи 128 країн світу / Ілюстрація REUTERS

За підсумками 2019 року Україна втратила дві позиції в рейтингу паспортів світу і перемістилася з 41-го на 43-е місце. Водночас українці так само можуть відвідувати без візи 128 країн. За рік Україна отримала безвізовий доступ до Бахрейну і Саудівської Аравії, але одночасно втратила «безвіз» з Беніном і Джібуті.

Читайте такожУкраїна завдяки безвізу здійснила один з найпомітніших проривів в історії Індексу громадянств

Про це свідчать дані опублікованого 7 січня 2020 року оновленого Індексу паспортів від компанії Henley & Partners, який аналізує візові правила 200 держав і ранжирує їх за кількістю країн безвізового в'їзду.

Відео дня

Водночас Японія третій рік поспіль утримує перше місце в індексі. Громадяни країни можуть відвідувати без візи (або з візою по прибуттю) 191 напрямок світу, що на одну країну більше, ніж рік тому. Сінгапур зберіг 2-е місце з показником 190 країн. Південна Корея за рік опустилася на одну сходинку і тепер разом з Німеччиною займає 3-е місце (189 напрямків).

США і Великобританія продовжують опускатися в рейтингу. За рік вони перемістилися з 6-ї позиції на 8-ю (184 країни без візи). П'ять років тому обидві країни посідали першу сходинку індексу. Фінляндія та Італія розділили 4-е місце з результатом 188, Данія, Люксембург та Іспанія – 5-е місце з результатом 187. Історичним успіхом індексу залишається стабільний підйом ОАЕ. За останні 15 років країна піднялася на 47 рядків і тепер посідає 18-е місце з показником безвізових країн 171.

Читайте такожНазвані найкращі та найгірші міста світу для переїзду

Афганістан залишається аутсайдером індексу. Його громадяни можуть відвідувати без візи всього 26 напрямків. Цікаво, що різниця між показниками паспортів Японії і Афганістану досягла 165 пунктів – це найбільша різниця між першим і останнім місцями за всю 15-річну історію індексу.

Країни з програмами отримання громадянства через інвестиції продовжують зміцнювати свої позиції в індексі. Наприклад, Мальта знаходиться на 9-му місці, маючи безвізовий доступ до 183 країн, Кіпр – на 16-му місці (174 країни). Чорногорія залишається на 46-му місці з показником 124 безвізових напрямків.

Рейтинг паспортів світу на початок 2020 року / Henley & Partners

Як повідомляв УНІАН.Туризм, за підсумками 2018 року Україна піднялася на три позиції в рейтингу паспортів світу, отримавши безвіз одразу з 14 новими країнами.