Ілюстрація / REUTERS

Країни Європейського Союзу з 1 липня за певних умов почнуть поступово відкривати для іноземців зовнішні кордони.

Про це комісар Євросоюзу з внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила на прес-конференції у Брюсселі, яка транслювалася на сайті Єврокомісії.

Читайте такожОАЕ готуються до повного відкриття кордонів

Відео дня

Як зазначила комісар, Єврокомісія сьогодні схвалила рекомендацію щодо поступового зняття обмежень на внутрішніх та зовнішніх кордонах, які стосуються усіх країн Шенгенської зони.

Говорячи про відкриття зовнішніх кордонів країн ЄС, Йоганссон зауважила, що під час обговорень в інституціях ЄС чиновники підтримали рішення продовжити строк дії обмежень на подорожі для іноземців, які в’їжджають в ЄС без нагальної необхідності з третіх країн, що не входять до Шенгенської зони.

"Тож з цієї причини ми зараз рекомендуємо продовжити тимчасові обмеження щодо необов'язкових поїздок в країни ЄС до 30 червня - на ще два наступні тижні", - наголосила Йоганссон.

При цьому, за її словами, наразі неможливо скасувати обмеження на всіх зовнішніх кордонах Євросоюзу, але цей процес має розпочатися поступово з 1 липня.

"Це стосуватиметься усіх третіх країн, які мають аналогічну з країнами ЄС або кращу ситуацію у сфері охорони здоров'я. І це заходи, які стосуються лише подорожей до ЄС", - наголосила вона.

Єврокомісар заявила, що найважливішим пріоритетом для ЄС є захисті здоров'я громадян.

Також країни-члени Євросоюзу скоординовано і поступово відкриватимуть кордони, однак, за словами Йоганссон, це буде нелегко.

"Саме тому сьогодні ми презентували певні критерії, які повинні застосовувати при формуванні списку країн, з якими ми повинні поступово відкривати кордони", - сказала єврокомісар.

Зокрема, критерії враховуватимуть епідеміологічну ситуацію у третіх країнах. Також передбачається запровадження заходів зі стримування поширенню коронавірусу при подорожах осіб з третіх країн.

Крім того, критеріями передбачено, що відкриття зовнішніх кордонів має відбуватися на взаємній основі.

"Якщо ми відкриваємося для подорожей в Євросоюз, то очікуємо, що ці країни повинні відкритися для подорожей з наших країн у ці країни, і це має стосуватися усіх країн-членів ЄС і асоційованих держав-учасниць Шенгену", - сказала вона.

Йоганссон зазначила, що країнам-членам пропонується сформувати списки країн, з якими мають бути поступово відкриті кордони. При цьому, за її словами, Єврокомісія пропонує, що країни з регіону Західних Балкан повинні бути включені у цей список вже з 1 липня.

Окремо Єврокмісія рекомендує скасувати усі обмеження на внутрішніх кордонах країн ЄС з 15 червня.

Як повідомляв УНІАН, раніше глава європейської дипломатії Жозеп Боррелль повідомив, що Брюссель цього тижня пропонуватиме країнам-членам ЄС відкривати зовнішні кордони для туристів з-за меж блоку з 1 липня.