Шанси заразитися в літаку виявилися не дуже великими / REUTERS

Сидіти в оточенні незнайомих людей на борту літака - це, на перший погляд, досить ризикована ситуація в часи пандемії коронавірусу. Але деякі експерти вказують на те, що до цих пір було дуже мало випадків поширення COVID-19 під час польоту. На їхню думку, шанси підхопити небезпечну хворобу в літаку значно менші, ніж здається.

Як пише CNN, пандемічний страх різко скоротив повітряних трафік у світі, який до того ж обмежений закриттям кордонів. Але якщо нові наукові висновки підтвердяться, може виявитися, що всі страхи заразитися на борту літака були даремними.

Читайте такожМАУ заявила про перегляд програми польотів до 14 вересняВ одному з випадків виявилося, що на борту рейсу зі США на Тайвань, який був здійснений 31 березня, 12 пасажирів мали симптоми зараження коронавірусу. Після цього всім 328 пасажирам і членам екіпажу провели тести на коронавірус. Результати показали, що ніхто з пасажирів і команди літака не заразився.

Відео дня

CNN додає, що певні випадки передачі інфекції під час польоту все ж були, але їх дуже мало. Дослідження, опубліковане в журналі JAMA Network Open, виявило докази можливої передачі коронавірусу під час чотиригодинного польоту з Тель-Авіва у Франкфурт. Цей рейс теж був виконаний в березні. Двоє пасажирів були інфіковані після польоту з групою туристів, які контактували з зараженим менеджером готелю й теж заразилися. Про це свідчить дослідження Інституту медичної вірусології Університету Гете у Франкфурті.

Двоє людей, які заразилися під час цього рейсу, сиділи в хвості літака навпроти групи з семи пасажирів, які не знали, що підхопили вірус в Ізраїлі. Раніше, 2 березня, під час перельоту з Великої Британії у В'єтнам один пасажир заразив коронавірусом близько 14 інших людей і члена екіпажу. Наразі це єдиний випадок масової передачі коронавірусу на борту літака.

Читайте такожRyanair скорочує 20% рейсів на осінь: які напрями постраждають найбільшеCNN пише, що поясненням відносно низького ризику заразитися під час перельоту може бути система вентиляції в салонах авіалайнерів. Вона повністю змінює повітря в кабіні кожні 2-3 хвилини. Крім того, на сучасних літаках встановлені фільтри, які прибирають з повітря 99,99% часточок. Крім того, авіакомпанії запровадили нові протоколи безпеки. Маски одягати обов'язково як для пасажирів, так і для членів екіпажу. Пасажирам міряють температуру, салон ретельно прибирають, а рух по ньому під час польоту обмежений.

Професор статистики з Массачусетського інституту технологій Арнольд Барнетт спробував розрахувати шанси заразитися коронавірусом на борту літака під час короткого перельоту. Його розрахунки виявили велику перевагу порожнього місця посередині.

Читайте такожПрикордонники уточнили, хто може не проходити самоізоляцію по приїзду в УкраїнуБарнетт зробив свої розрахунки на основі умов, що політ триває приблизно 2-3 години на борту літака класу Airbus 320 або Boeing 737. Всі пасажири в масках, а з кожного боку салону по три зайнятих сидіння. За таких умов, якщо всі місця зайняті, шанси заразитися коронавірусом становлять один на 4,3 тисячі. Якщо ж місце посередині порожнє, шанси скорочуються до одного на 7,7 тисяч.

"Багато речей зараз стали більш небезпечними, ніж до пандемії COVID-19. І авіація не стала виключенням. Але три речі повинні піти не так, щоб ви заразилися на борту. В салоні повинен бути заразний пацієнт з COVID-19. Якщо така людина є і вона в масці, тоді повинно статися так, щоб маска не стримала передачу. Також пацієнт повинен сидіти досить близько, щоб ви постраждали від передачі", - пояснив вчений.

Барнетт додав, що він врахував всі ці вірогідності, коли робив свої розрахунки.

Пандемія коронавірусу: що відомо станом на 20 серпня?