Стамбул, Бухарест і Рієка – серед найвигідніших для цифрових кочівників міст Європи / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

В епоху популярності віддаленої роботи дедалі більше людей з різних причин вважають за краще на певний час переїхати в іншу країну та навіть на інший континент, де можна було б поєднати приємне з корисним – зберегти свою роботу й водночас досліджувати нове місце. Своєю чергою, дедалі більше країн створюють спеціальні умови для цифрових кочівників, щоб за їхній рахунок підняти свою економіку.

Проте, як пише Travel Off Path, Європа не завжди є найдоступнішим місцем для віддалених працівників, тим паче, що в багатьох європейських країнах довгострокове перебування цифрових кочівників є проблематичним. Втім, вигідні варіанти все ж є.

З посиланням на дані NomadList журналісти видання склали список із п'яти найкращих і найдоступніших міст Європи, що можуть зацікавити цифрових кочівників. Ці міста також розташовані в країнах, що пропонують цифрові візи для віддалених працівників або іншим чином полегшують життя цифровим кочівникам у довгостроковій перспективі.

Відео дня

1. Стамбул, Туреччина. Це одне з найкращих міст Європи для цифрових кочівників, яке обійдеться відносно недорого – за даними NomadList, жити в Стамбулі можна за 1774 долари на місяць.

Це гарне місто, що з'єднує Схід і Захід, з безліччю розваг, смачною їжею, чудовими краєвидами і доступними цінами (більше про місто читайте в нашому окремому матеріалі).

Тим паче, що нещодавно Туреччина запустила цифрову візу кочівника, яка дає змогу жити в країні до року. Кандидати мають бути віком від 21 до 55 років, мати вищу освіту та продемонструвати дохід щонайменше 3000 доларів на місяць. Однак без візи в Туреччині все одно можна перебувати до 3 місяців.

2 Бухарест, Румунія. Ще одне чудове місто для цифрових кочівників у Європі – круте та яскраве, що нагадує трохи більш сувору версію Парижа (і набагато доступнішу). За оцінками NomadList, жити в Бухаресті можна за 1970 доларів на місяць.

У румунській столиці, яка стрімко розвивається, також є чим зайнятися, і вона є чудовою відправною точкою для вивчення красивої сільської місцевості.

При цьому Румунія має одну з найпростіших цифрових віз для кочівників у Європі зі швидким процесом подачі заяви – здобувачеві просто потрібно буде довести, що він заробляє не менше 4000 доларів на місяць.

3. Рієка, Хорватія. У той час як прибережні міста Дубровник і Спліт є популярними місцями для цифрових кочівників у Хорватії, менш відоме місто Рієка насправді є більш доступним за ціною – жити там можна приблизно за 1902 долари на місяць.

Це недороге портове місто відоме як ворота на багато островів. Воно розташоване менш ніж за дві години їзди від столиці Хорватії Загреба і красивої природи, такої як національний парк Плітвицькі озера.

Хорватія має одну з найдоступніших віз для цифрових кочівників із щомісячною вимогою до заробітку приблизно 2750 доларів на місяць. Віза дозволяє перебувати в Хорватії до одного року.

4. Фару, Португалія. Це найдешевша країна в Західній Європі з кількома містами, де можна жити менш ніж за 2000 доларів на місяць як цифровий кочівник.

Найкращим серед них є Фару – місто на півдні Португалії в популярному туристичному регіоні Алгарве. Це ідеальне місце для життя цифрових кочівників, які бажають оселитися біля пляжу. Життя у Фару обійдеться приблизно в 1947 доларів на місяць – непогана ціна за життя в мрійливому, невимушеному місті, розташованому вздовж однієї з найприголомшливіших берегових ліній у світі.

Португалія пропонує цифрову візу кочівника, яка дає змогу жити в країні до одного року – претенденти мають заробляти не менше 3550 доларів на місяць.

5. Скоп'є, Північна Македонія. Це недооцінений європейський напрямок для цифрових кочівників і найдешевше місто в цьому списку – всього 1351 долар на місяць.

Скоп'є – напрочуд незвичайне місто, що ідеально підходить для цифрових кочівників. Воно маленьке, безпечне і доступне. І хоча Північна Македонія не має виходу до моря, приголомшливе Охридське озеро розташоване за 2,5 години їзди, якщо ви шукаєте відпочинок на воді.

Північна Македонія наразі не пропонує цифрову візу кочівників, але, оскільки країна не є частиною ЄС або Шенгенської зони, більшість мандрівників можуть залишатися в країні до 3 місяців без візи.

Як повідомляв УНІАН, раніше щорічний рейтинг City Costs Barometer визначив міста Європи з найкращим співвідношенням ціни та якості у 2024 році. Найдоступнішим за ціною європейським містом визнали литовський Вільнюс, а найдорожчим – нідерландський Амстердам.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.