У Стамбулі у п'ятницю, 24 липня, відбулася перша за 86 років мусульманська молитва у соборі Святої Софії, де раніше був музей, а віднині офіційно працює мечеть.

Відео дня

Читайте такожВ ЄС відреагували на повернення собору Святої Софії у Стамбулі статусу мечетіЯк повідомляє DW, тисячі мусульманських вірян приїхали з інших міст і сіл Туреччини, щоб взяти участь у святкуванні з цього приводу.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган також прибув на молитву, що відбувається в пам'ятнику шостого століття.

Вранці перед першою мусульманською п'ятничною молитвою біля будівлі собору зібрався величезний натовп людей. Через епідемію COVID-19 до будівлі дозволено увійти лише тисячі людей.

Зазначається, що деякі віруючі приїхали ще напередодні і ночували неподалік у наметах. Дороги біля пам'ятки перекрили ще зі вчорашнього вечора. На місці чергують близько 20 тисяч поліцейських. Багато людей не дотримуються дистанції та ігнорують правила для попередження інфікування коронавірусом, зазначають турецькі ЗМІ.

Раніше УНІАН писав, що собор Святої Софії або Айя-Софія, як її називають у Туреччині, знову став мечеттю. Турецький суд скасував рішення від 1934 року про перетворення собору на музей.