Ілюстрація REUTERS

У Кремлі відмовилися обговорювати план міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова щодо поетапного звільнення окупованих територій України.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

«Щодо Донбасу. Є Мінські домовленості, і саме проблема Донбасу може вирішуватися за загальним консенсусом лише шляхом реалізації Мінських домовленостей. Реалізація Мінських домовленостей повністю торпедується і блокується українською стороною», - вважає Пєсков.

Відео дня

При цьому він заявив, що згадку про Крим у зв'язку з планом України про поетапне звільнення окупованих територій «ми вважаємо недоречною, бо це регіон Росії, і доля регіонів Росії не обговорюється ні з якими державами».

Читайте такожТука прокоментував план Авакова зі звільнення окупованого Донбасу

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що для реінтеграції окупованих районів Донецької та Луганської областей необхідно ухвалити закон про колабораціонізм і амністію.

Міністр також упевнений, що реінтегрувати одразу всю неконтрольовану територію не вдасться навіть у разі присутності там миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй.

"У мене є свій план. Він називається "тактика дрібних кроків, яким усі аплодують". Миротворців ООН не вистачить на всю територію. Тому я пропоную, умовно кажучи, взяти спочатку окремо Горлівку або Новоазовський район. План такий: заходять миротворці і встають, умовно, на кордоні міста Горлівка або сільського Новоазовського району. Кордон з окупованою територією одразу беруть під контроль «блакитні каски» і українські прикордонники. Всередину території, яка повернулася в Україну, заходять органи української юстиції та проводять вибори за нашим законодавством", - сказав він.

Водночас міністр заявив, що неважливо, хто переможе на цих виборах.

"У стратегічній перспективі це не так важливо. Головне - сформувати перехідну адміністрацію. На основі цих нових, обраних за українським законом органів та представників державної влади України туди має прийти центральна влада з українськими поліцейськими силами", - зазначив міністр.