REUTERS

Росія планувала поетапно встановити контроль за всіма регіонами України, про що свідчать слова заарештованих навесні 2014 року агентів російських спецслужб. Про це розповів колишній начальник управлінь Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях генерал Олександр Петрулевич в ефірі одного з українських телеканалів, текстову версію інтерв'ю якого наводить Апостроф.

"За нашими даними (а у нас ще були й радіоперехвати, і повідомлення розвідки), планувалося три етапи: перший – південний схід, другий – центр, третій – західні кордони – Львів, Івано-Франківськ. Ніхто не збирався обмежуватися південним сходом", – зазначив генерал СБУ.

Читайте такожКурс на загострення війни: бойовики перейшли до нової тактики на Донбасі (відео)

Відео дня

За його словами, ключову інформацію про плани РФ вдалося отримати від затриманого 5 квітня 2014 року в пункті пропуску Красна Талівка Луганської області співробітника Головного розвідувального управління Генштабу збройних сил Росії Романа Банних.

Він же видав СБУ імена кураторів захоплення регіонів півдня та сходу України, які були у Ростові-на-Дону та Москві.

"У процесі первинного допиту (це була розробка центрального апарату), він одразу почав розповідати (тільки у фільмах мовчать – хоча до нього ніхто не застосовував сили), що приїхав для перевірки готовності бойових груп. Більш або менш готовими виявилися групи в Луганську та Донецьку, на відміну від Харкова, Дніпропетровська, Херсона, Одеси", – розповів Петрулевич.