Реактивна система залпового вогню RM-70 Vampire / Excalibur Army

Цілком можливо, що вже незабаром рашисти зможуть на своїй шкурі відчути дію нової зброї у руках захисників України. Мова йде про реактивну систему залпового вогню RM-70 чеського виробництва. Попри той же калібр у 122-мм, як у БМ-21 "Град", чеська розробка має певні переваги.

А у порівнянні із просунутою версією RM-70 Vampire від Excalibur Army, радянська система взагалі може "відпочити".

RM-70

Чехословацька версія "Града" з’явилась через 12 років після появи радянської 122-мм реактивної системи залпового вогню. Тодішні "брати за неволею", які мали свій доволі потужний оборонно-промисловий комплекс з власними традиціями, уважно подивились на те, що зробив СРСР і вирішили переробити те, що було в їх силах.

В першу чергу на смітник відправився "Урал-375", який був замінений на Tatra 813. А це вже повноцінна платформа 8х8 з вдвічі більшою вантажністю, з адекватним 250-сильним мотором, який на 70 к.с. був потужнішим за проблемний двигун від "ЗИЛ", та й просто якісніше зібрана машина.

Більша за розміром та потужніша платформа Tatra 813 дозволила розмістити систему перезаряджання. Перед направляючими знаходиться ще один "пакет" з 40 реактивних снарядів.

Направляючі розгортаються на 180 градусів і гідравлічна система заряджає нові ракети одним махом. Така опція зовсім не зайва, бо дозволяє після залпу залишити позицію, перезарядитись за лічені хвилини, а не годину, і вдарити знову.

Така версія РСЗВ почала активно цікавити інші країни Варшавського договору, зокрема до Німеччини, яка на початку 90-х розпродала їх по світу. Наприклад, 36 одиниць RM-70 придбала Фінляндія і досі їх експлуатує під назвою 122 RakH 89.

RM-70 Vampire

Вже після розпаду Чехословаччини приватна чеська Excalibur Army, продовжила роботу над RM-70, створивши його сучасну модернізацію RM-70 Vampire. Враховуючи те, що дальність стрільби у всіх реактивних систем залпового вогню залежить від реактивних снарядів, модернізація пішла іншим, але не менш важливим шляхом.

Панель управління РСЗВ RM-70 Vampire / Excalibur Army

За оновленим сучасним шасі T-815-7 та аналогічною 122-мм системою з механізмом перезаряджання, ховається те, що відрізняє артилерію XXI сторіччя від XX - цифрова система управління вогнем.

Ця система об’єднує комп'ютер, цифровий балістичний обчислювач, комбіновану інерційну та супутникову систему навігації, а також систему обміну інформацією цифровим шифрованим каналом. В результаті це у рази зменшує час від виявлення цілі до її знищення. А цей показник є одним з найголовніших на сучасному полі бою.

Реактивна система залпового вогню RM-70 Vampire / Excalibur Army

RM-70 Vampire - характеристики

  • Вага: 25,7 т
  • Шасі: 8х8, Tatra 815-7
  • Потужність двигуна: 402 к. с.
  • Максимальна швидкість: 85 км / год
  • Калібр: 122 мм
  • Кількість напрямних: 40
  • Дальність пострілу: 20,4 км (для снаряда 9М22У)
  • Вага снаряда 9М22У: 66 кг
  • Вага вибухівки в бойовій частині снаряда 9М22У: 6,4 кг

Вас також можуть зацікавити: