Росія застосувала проти України морський дрон / скріншот

У Росії є можливості створювати безекіпажні катери (БЕК), так звані морські дрони-камікадзе.

Як заявив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, ці можливості з'явилися у росіян завдяки тому, що після запровадження у 2014 і в наступні роки санкцій проти РФ, низка іноземних компаній продовжували постачати країні-агресору техніку і технології.

"І ця історія про один з таких епізодів, а точніше - про безекіпажні катери ECA Group, виробництво яких дана французька компанія навіть планувала розгорнути у Росії, увага, у 2018 році! Все вірно, ви не помилилися, події 4 років пройшли повз ECA Group. Французька компанія ECA Group роками співпрацювала з Росією і відправляла в Росію БЕК Inspector Mk-2 та безпілотні підводні апарати протимінної оборони Seascan MK 2, для потреб ВМФ РФ, а точніше, для комплектації мінних тральщиків проекту 12700 "Олександрит", - зазначив експерт.

За його словами, на базі цих апаратів Росія створила кілька проектів БЕК локальної споруди, зокрема, катерів типу "Шукач":

"При цьому в Росії навіть не приховували, що їхны катери є копією французьких апаратів. А тому, так, можливості створювати БЕК у них є. І кому за це подякувати, ми теж знаємо".

Росія почала використовувати морські дрони - що повідомлялося

Нагадаємо, днями головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтвердив той факт, що Росія використовує морські дрони, що створює загрозу цивільному судноплавству в Чорному морі".

Напередодні у мережі з'явилося відео з ураженням опор моста, як стверджувалося, у Затоці Одеської області морськими надводними дронами під час масованої атаки РФ 10 лютого.