Український ракетний комплекс "Нептун" / фото УНІАН

Аналітики на двох конкретних прикладах оцінили, чи є у російської армії зенітні комплекси, які здатні збивати українські протикорабельні ракети "Нептун".

Як пише Defense Express, під час атак на два російські кораблі ("Москва" і "Адмірал Ессен"), щоб відбитися від "Нептунів", окупанти використовували засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), а не задіяли свої корабельні засоби протиповітряної оборони (ППО).

"На вже потопленому крейсері "Москва" стояло 64 пускові установки під корабельну версію С-300Ф "Форт", 4 пускові установки ЗРК "Оса-МА" і 6 шестиствольних артустановок АК-630 калібру 30-мм. Але жодна з цих систем ППО навіть не була приведена у бойове положення", - зазначили аналітики.

Відео дня

Що стосується фрегата "Адмірал Ессен", то, за інформацією експертів, на ньому встановлено дві шестиствольних артустановки АК-360 і дві пускові установки на 12 осередків зенітного ракетного комплексу "Штиль-1" з боєкомплектом 24 ракети 9М317 від ЗРК "Бук-2м":

"Але щось і тут "пішло не так" з системами ППО... якщо для протидії нашому "Нептуну" ворог був змушений задіяти не кінетичні засоби (тобто зенітні ракети), а засоби радіоелектронної боротьби".

Аналітики дійшли висновку, що засоби протиповітряної оборони на рашистських кораблях не змогли збити український протикорабельний "Нептун": "Але з іншого боку, слід також зробити поправку і на те, що нам виявився доступним матеріал тільки за двома епізодами застосування вітчизняного ПКР, і цього недостатньо, щоб робити більш систематичні висновки".

Ракети "Нептун" - атака на російський фрегат "Адмірал Ессен"

Нагадаємо, командувач Військово-Морськими силами ЗСУ Олексій Неїжпапа нещодавно розповів, що українські протикорабельні ракети "Нептун" у квітні 2022 року були використані для атаки на російський фрегат "Адмірал Ессен". І сталося це до того, як ракети пройшли весь процес випробувань. Таким чином, комплекс "Нептун" закінчував випробування атаками по реальних цілях.

Вас також можуть зацікавити новини: