ЗСУ контратакують на Луганщині / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Defense Express Валерій Рябих не відкидає подальшого контрнаступу ЗСУ на сході України. Так, ЗСУ вже перейшли до звільнення Луганської області.

Як він пояснив в інтерв'ю УНІАН, на цьому напрямку всі фізико-географічні умови на боці ЗСУ. Окупантам ніде закріпитись.

"Найближчий рубіж, на якому вони можуть триматися — по річці Айдар. Це Біловодськ, Старобільськ, Новоайдар і до Щастя. За винятком невеликої міської агломерації Рубіжне-Сєвєродонецьк-Лисичанськ, територія тут дуже мало заселена. Тож саме довкола утримання цих міст противник буде концентруватися. Але це нічого не дасть, якщо обвалиться північна ділянка фронту Луганської області", - зазначив експерт.

Відео дня

Він нагадав: якщо подивитись історію Другої світової, на цих територіях війська ніколи не затримувались. Це степова зона – сільськогосподарський район з оброблюваними полями, з рідким вкрапленням населених пунктів, де немає лісів, в яких війська РФ могли б побудувати лінію оборони, та відсутня розвинена мережа доріг, яка б допомогла росіянам організувати логістичне постачання. 

"Це дозволить ЗСУ вийти на рубежі контролю основних маршрутів та перерізати їх", - пояснив Рябих.

За його словами, із захопленням Сватового ЗСУ відкривається шлях на Старобільськ, який зараз є одним з основних пунктів постачання для росіян. 

Далі, продовжив військовий експерт, можна буде шукати шляхи для застосування тактики "вичавлювання", коли населений пункт оточується з трьох сторін та поступово створюються умови, що противник відходить, щоб не допустити свого повного оточення. 

Рябих також відповів на запитання, чи відкриється за Сєвєродонецьком перспектива звільнення великого обласного центру.

"Звісно. Той же Донецьк в безпосередньому доступі, але не слід відкидати можливості українських військ на луганському напрямку. Рельєф місцевості Луганщини дуже сприятливий для подальшого розвитку контрнаступу", - підсумував він.

Звільнення окупованої Луганщини

1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що в Лимані Донецької області українські військові вже підняли державний прапор, але там ще тривають бойові дії.

Вдень 2 жовтня глава держави заявив, що Лиман повністю зачищений від російських військ. 

Згодом стало відомо, що ЗСУ наближаються до Кремінної в Луганській області. На шляху до цього важливого пункту українська армія звільнила село Торське.

5 жовтня голова Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив про початок деокупації Луганщини.

9 жовтня стало відомо про звільнення 7 населених пунктів Луганської області: Новолюбівка, Невське, Греківка, Новоєгорівка, Надія, Андріївка та Стельмахівка.

Як пояснив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай, просування Збройних сил України на Луганщині буде продовжуватися, але не буде таким стрімким, як на Харківщині, через те, що російські війська встигли підготуватися.

Вас також можуть зацікавити новини: