Останнім часом на фронті українським військовим не вистачає снарядів, проте допомога США виправить таку ситуацію / колаж УНІАН, фото 47 ОАБр

Президент США Джо Байден 24 квітня підписав довгоочікуваний законопроект про допомогу Україні сумою 61 мільярд доларів. Якби таке рішення не було ухвалено, Україна могла б втратити ще більшу частину своєї території через наступ РФ, який очікується на початку літа. Водночас аналітики вважають, попри те, що ці кошти триматимуть Україну на плаву, держава досі далека від безпеки. Про це пише The Economist.

У виданні розповіли, що пакет допомоги від США все ж буде відчутно на полі бою, адже останнім часом на фронті спостерігався дефіцит критично важливих матеріалів, особливо боєприпасів.

"Росія випускає п'ять і більше снарядів на кожен снаряд, який Україна надсилає в інший бік. Завдяки боєприпасам, які вже зберігаються на американських базах в Польщі, це обмеження тепер буде послаблене. Чим більше снарядів прибуватиме, тим небезпечніше для Росії буде концентрувати людей і танки для нових атак. Доставка вкрай необхідних безпілотників і перехоплювачів ракет в Україну займе більше часу, але врешті-решт Росія більше не контролюватиме небо, особливо над лінією фронту", - зазначають у матеріалі.

Відео дня

Проте, як кажуть автори публікації, хоча новий пакет і посилить оборону України, його недостатньо для того, аби деокуповувати території, які захопила Росія. Також згадали й за літній контрнаступ минулого року, де Україна зазнала невдачі, що показало, що відвоювати захоплені землі є складним завданням.

"Дрони і супутники зробили поле бою прозорим, розвіявши туман війни і полегшивши знищення скупчень людей і техніки. Продовження тупикової ситуації тепер є більш реалістичною надією для України", - додали у виданні.

Другим чинником автори називають боротьбу в Конгресі за ухвалення законопроекту, що є ознакою майбутніх проблем, адже 61 млрд доларів приблизно відповідає тій сумі, яку США витратили на Україну за перші 20 місяців війни, після чого їхнє фінансування вичерпалося, через що нові гроші може буде використано до кінця 2025 року.

"Навіть якщо кошти залишаться, до того часу новообраний президент Дональд Трамп може вирішити не використовувати їх. Якщо ж Байдена переоберуть, то деморалізуючу битву, яка щойно відбулася, доведеться вести знову наступного року. Тому цей останній американський пакет може стати останнім", - наголосили у матеріалі.

У публікації попередили, що, ймовірно, ця війна затягнеться на довгі роки, адже коли ЗСУ відкинули росіян назад за Дніпро в листопаді 2022 року, лінія фронту майже не змінилася, попри величезні людські втрати.

"Союзники України можуть закликати її обміняти землю на безпеку, але важко уявити угоду, яка б задовольнила і Україну, і Росію. У якийсь момент одна чи інша сторона може здатися, але поки що немає жодних ознак цього", - підкреслили аналітики.

Також експерти нагадали, що метою Заходу є стабільна, безпечна та квітуча Україна, яка перебуває в межах безпечних кордонів та рухається до членства в ЄС та НАТО. Проте дискусії у Вашингтоні свідчать про те, що європейським лідерам доведеться надавати більше допомоги, аби досягнути цієї мети.

"Хоча Європа є найбільшим донором фінансової та гуманітарної допомоги Україні, з погляду військової допомоги європейські та американські витрати були приблизно однаковими. Завдяки американському рятувальному кругу європейські лідери мають більше часу, щоб розібратися, як допомогти Україні перемогти. Проте масштабність завдання означає, що їхня робота не менш нагальна", - підсумували у публікації.

Допомога США для України: що відомо

Як писав УНІАН, 24 квітня президент США Джо Байден підтримав мільярдну допомогу для України. За його словами, така допомога є також інвестицією у власну безпеку США.

"Це хороший день для Америки, це хороший день для миру в світі. Це надзвичайно важливо. Я тільки що підписав закон, який стосується допомоги з безпеки. Це зробить Америку безпечнішою, це зробить світ безпечнішим. Вона надасть… допомогу нашим партнерам для того, щоб вони могли себе захистити...", - запевнив Байден.

Водночас президент України Володимир Зеленський підтвердив, що пакет допомоги для України включає ATACMS. Також глава держави подякував Байдену, Конгресу, усім американцям, "які відчувають, що потрібно вибивати землю з-під ніг у Путіна, не підкорятись йому".

"Цими днями вже максимально активно працювали з нашими американськими друзями - на всіх рівнях, - щоб оперативно наповнити цей пакет від Сполучених Штатів саме такою зброєю, яка потрібна нашим воїнам. Від "атакамсів" і артилерії, від протитанкової зброї і ракет для "хаймарсів" до необхідної ППО і техніки", - сказав він.

Вас також можуть зацікавити новини: