Названо можливу причину візиту Реджепа Ердогана до Володимира Путіна / фото REUTERS, колаж УНІАН

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вирушить до РФ до російського диктатора Володимира Путіна, щоб поставити ультиматум щодо ситуації в Чорному морі.

Нафтогазовий аналітик Михайло Крутіхін вважає, що у турецького лідера "є дуже серйозне завдання, яке він має виконати". Такою думкою експерт поділився в ефірі програми "Утро февраля".

"Ну, не тільки Туреччину, а дуже багато країн турбує те, що відбувається в басейні Чорного моря. Тому що, коли ми бачимо, що протистояння України і Росії там дійшло до такого - і не просто там зернова угода скасувалася, а вже просто йдуть погрози судноплавству, заходу в порти, українські порти під ударом Росії. Російські порти, яким теж стала загрожувати Україна у відповідь, Новоросійську, наприклад", - зазначив він.

За словами Крутіхіна, глава турецької держави має передати ватажкові РФ, що це треба припиняти.

"І в Ердогана послання - треба з цим зав'язувати... Чому? По-перше, через той же самий Новоросійськ на експорт йде нафта, яку в Казахстані видобувають китайські компанії, італійські, американські компанії, європейці. Це не тільки казахстанська нафта йде по трубі..., а потім експортується через Новоросійськ", - підкреслив аналітик.

Експерт додав, що якщо буде ускладнено танкерне сполучення в Чорному морі, то це буде набагато серйозніше, ніж якась зернова угода.

"І ось я думаю натиск, який, швидше за все делегували повноваження Ердогану всі, - від китайців до Заходу, з тим, щоб поставити Путіну ультиматум: "Зав'язуйте взагалі з цим, Чорне море не тільки вам належить, і тут взагалі-то є інтереси дуже серйозних гравців, а не тільки ось ваших крейсера "Москва" покійного чи ще когось", - вважає він.

Що повідомлялося про майбутню зустріч Ердогана і Путіна

Реджеп Ердоган у липні в Туреччині зустрічався з українським лідером Володимиром Зеленським і говорив, що наполягає на продовженні терміну дії зернової угоди, в якій прописані механізми експорт українського зерна через порти Чорного моря під час повномасштабної війни з РФ. Крім того, президент Туреччини говорив, що очікує в серпні приїзду Володимира Путіна.

Пізніше Росія зірвала продовження зернового коридору і здійснила ряд потужних ударів по українській портовій інфраструктурі. Потім турецькі ЗМІ писали, що Ердоган може відвідати РФ і зустрітися з лідером росіян

Вас також можуть зацікавити новини: