F-16 "працює" одночасно, як винищувач та штурмовик / фото REUTERS

Екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко розповів, скільки винищувачів F-16 потрібно Україні на перший час

Як передає кореспондент УНІАН, про свої розрахунки він розповів під час брифінгу у медіа-центрі Україна-Одеса.  

За його словами, західні винищувачі покоління "чотири плюс", зокрема  F-16 – це комплекс авіаційної зброї, яка дозволить Україні отримати перевагу у повітрі. 

Відео дня

Експерт пояснив, що F-16 "працює" одночасно, як винищувач та штурмовик. Тобто, здатний  своєчасно та з великої відстані виявляти ворожі повітряні об’єкти та знищувати їх. Також F-16 може завдавати ударів по наземних цілях – стаціонарних і рухомих. Тобто йдеться про універсальний  літак. 

Як акцентує Романенко, згідно доктринам НАТО та США, повітряна перевага – принципова складова при проведенні наступальних, контр-наступальних дій, але наразі такої переваги ЗСУ  немає. 

За даними експерта, зараз в світі є 4,5 тис. таких літаків різних модифікацій.

"Нам потрібно домовлятися про постачання таких літаків, при чому не окремими одиницями, а ескадрильями. У нашому поняттті це (одна ескадрилья – УНІАН) - 12 літаків, в інших країнах – до 18. Для того, щоб стати ефективними нам для початку потрібні 3-4 ескадрильї. Тобто, авіаційна бригада – 40 літаків – це вже ефективно…", - сказав Романенко.

Від додав, що також потрібно перенавчати українських пілотів та технічно-інженерний склад. Крім того, вирішити питання про утримання, розташування таких підрозділів.       

Він додав, що F-16 кращий за своїми характеристиками ніж російські літаки Су-35, Су-30 тощо, але якщо казати про перспективу, то Україні потрібний ще більш потужний літак. Зокрема, такий як F-15 –літак, який бере на борт найбільше зброї. За словами фахівця, співвідношення  F-16, F-15 та безпілотників надасть ЗСУ дуже велику перевагу в повітрі.

Як вважає Романенко, щоб звільнити від ворога окуповані території необхідно, для початку,  вирівняти бойовий потенціал Сил оборони України з потенціалом противника. 

Він каже, що напередодні повномасштабного вторгнення деякі посадовці помилково вважали, що нападу не буде, бо Україна має приблизно 250 тис.  особового складу, а певне угрупування противника - 170 тис.  

"Але рахувати треба не живу силу, а військовий потенціал – озброєння, техніку, забезпечення, рівень вишкілу тощо. Так от - на початок повномасштабного вторгнення їх потенціал перевищував наш в три рази. За час війни цей розрив скоротився на тритину, але вони поки ще нас перемагають в потенціалі по ракетному озброєнні, авіації та артилерії", - сказав Романенко. 

При цьому він акцентував, що, незважаючи на таку перевагу, українським захисникам через велику мотивацію вдається вести не лише оборонні, а й наступальні дії. 

F-16 для України - останні новини

Сьогодні стало відомо, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що до навчання українських пілотів може приєднатися Німеччина. В той же час повідомлялося, що навчання українських пілотів вже почалося в певних країнах.

Речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат повідомив, що до країн Європи виїхали передові групи для вивчення процесу навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління F-16. Раніше він казав, що західні партнери можуть передати Україні кілька десятків літаків F-16.