Антон Геращенко / фото УНІАН

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко розповів, що удари РФ по території України та по енергетичній системі без сумніву ще триватимуть.

"Треба чітко розуміти, що нас чекає важка зима. Однак нашу волю до перемоги не зламати. Створюються умови для того, щоб були пункти обігріву, де люди зможуть отримати гарячі їжу і питво. Звичайно ж, абсолютно справедливо, що якщо у вас є можливість тимчасово виїхати з території України, щоб не переживати ці катаклізми, ви не задіяні в обороні країни, працюючи на підприємствах, необхідних для життєзабезпечення, то це необхідно зробити", - сказав він в інтерв'ю УНІАН.

Геращенко заявив, що не готовий вимірювати в кількості удари, які залишилися для повної зупинки енергетичної системи України.

"За моєю інформацією, навіть якщо обриваються окремі підстанції, то залишаються енергоострови. Наприклад, Київ може отримувати електроенергію від Київської ГЕС, і на якусь кількість працюючих вузлів - для роботи метро, електротранспорту, військової промисловості – цього буде вистачати. Але очевидно, що єдиний спосіб пережити такі удари для енергосистеми - це віялові відключення, планові відключення, а іноді і аварійні відключення. Після останнього удару енергетикам довелося відключити атомні електростанції. Напевно, вперше в історії світу через військову загрозу вирубалися відразу три працюючих атомні електростанції, або навіть чотири, включаючи Запорізьку. Це небезпека для всього цивілізованого світу. Атомні електростанції хоч і мають запобіжні системи, але ніхто не знає, як поведе себе ситуація, при якій атомні електростанції залишаються без енергії, без альтернативних джерел більше 7-10 днів", - заявив радник.

Геращенко впевнений, що Путін хоче таким чином змусити президента України піти на домовленості з Росією.

"Путін ніяк не може зрозуміти, що Зеленський не буде з ним говорити. Він же чітко про це сказав, що переговори можуть бути тільки з майбутнім президентом Росії, не з Путіним. Я переконаний, що президент і народ України на такі переговори не підуть. На цей шантаж ніхто не піддасться", - додав він.

Атаки РФ на енергетичну систему України

З жовтня Росія завдає масованих ракетних ударів по енергетичній системі України. Остання така атака сталася 23 листопада.

Після атаки на трьох АЕС через обстріли спрацював аварійний захист, через що всі енергоблоки цих станцій були відключені. 25 листопада всі чотири діючі атомні електростанції України знову були приєднані до енергосистеми.

24 листопада в Києві були знеструмлювати 70% житлових будинків. ДТЕК повідомив про те, що в Києві світло включатимуть на 2-3 години на добу.