Росіяни хибно думали, що їх радо зустрінуть в Україні / фото УНІАН, Олександр Синиця

Журналіст, розслідувач групи Bellingcat Христо Грозєв розповів, що можна вважати прорахунком Росії, яка розв'язала повномасштабну війну проти України.

Про це йдеться в його інтерв'ю BBC Україна.

Відповідаючи на питання, звідки взялася переконаність у тому, що російських окупантів в Україні зустрічатимуть з квітами, Грозєв пояснив: є суб'єктивні причини цих помилок.

Відео дня

"По-перше, була зацікавленість саме цією справою з боку ФСБ, яка готувала всі ці звіти та аналізи, доводила свою важливість та роль. І вони в цих аналізах перебільшували шанси, що Україна підтримуватиме російське вторгнення, що їхні агенти, яких сотні та тисячі по Україні, вийдуть і створять якийсь політичний рух на користь так званих визволителів. Тобто це були хибні аналітичні дані, які п'ята служба ФСБ передавала керівництву Кремля", - каже він.

З іншого боку, додає журналіст, після 2014 року Росією керують ті ж люди, які не воювали в Україні й мають хибне уявлення щодо реального ставлення тут до росіян.

"Я з багатьма з них спілкувався останнім часом: вони реально взагалі не розуміють, що український народ зараз геть відрізняється від українського народу 10 років тому, який був толерантним до Кремля і вважав, що, можливо, це було прийнятною формою існування. Вони геть не розуміють, який за останні сім-вісім років був переломний період для українського народу. Тому вони вважали, що Україна - це просто молодший брат, який і зараз дивиться на нас як на великого брата", - розповів Грозєв.

Нагадаємо, Грозєв також спрогнозував терміни продовження військових дій на території України.