Внаслідок нещодавньої масованої атаки безпілотників Росія втратила шість транспортних літаків Іл-76. Для початку, що таке ці Іл-76? Це ті самі літаки, які на початку повномасштабної війни намагалися сісти на наші летовища у Києві та Гостомелі й висадити десант на парашутах.

Що означає для Росії їх втрата? У Російської Федерації, за їх власними даними, таких літаків близько 110. З них, швидше за все, справні відсотків 60-70. Тому наразі для фронту ця втрата не є критичною. Але якщо завдавати аналогічних ударів постійно, то за 3-5 таких атак російську транспортну авіацію можна дуже сильно пошматувати.

Тоді це вже матиме вплив. Річ у тім, що ці літаки використовуються не тільки, щоб перевозити людей. Вони також перевозять певне озброєння. Тобто, коли терміново щось потрібно доставити, то вони можуть швидко це зробити. Але, якщо ми будемо й далі нищити ці літаки, то у росіян така можливість спочатку зменшиться, а потім взагалі зникне.

Відео дня

Головне, на що варто звернути увагу: цими БПЛА нам вдалося пройти не одну, а, щонайменше, дві чи три лінії протиповітряної оборони росіян. Ми переконалися, що їхні летовища вразливі для наших безпілотних летальних апаратів. І це може означати зміну у тактиці бою з ворогом на його території (чи на тимчасово окупованій території), куди не могли досягати нашими ракетами. Той факт, що їхні склади, що все, що необхідно для їх армії, ми можемо вражати нашими безпілотниками, важко переоцінити. І, врешті, це може стати шляхом до перелому у цій війні.

Посиливши ППО на лінії фронту, росіяни послабили її навіть навколо Москви

Цікаво також те, що атака БПЛА на російські Іл-76 мала великий сенс для розуміння можливостей наших повітряних атак. Росія перекинула ППО зсередини своєї території на лінію фронту. Адже наша розвідка, наші пілоти кажуть, що дуже важко долати протиповітряну оборону на лінії фронту, бо там вона дуже щільна. Однак, посиливши ППО на лінії фронту, росіяни послабили її навіть навколо Москви, не кажучи вже про інші об’єкти, наприклад, летовища.

Чи будуть вони знову перекидати ППО з лінії фронту в тил через збільшення атак? Важко прогнозувати. Але якщо вони так зроблять, це означатиме, що на лінії фронту протиповітряна оборона буде послаблена. Тоді ми зможемо вже там завдавати ударів з наших літаків (поки що робити це нам вкрай важко). І важливо, що у росіян немає додаткових засобів ППО, якими вони можуть підсилитися. Саме тому, виглядає так, що вони будуть тягати ППО з лінії фронту в тил, і навпаки.

Наразі не можна говорити про якісь "потужності" радянської ППО, яка є у РФ на складах. Так, вони дійсно можуть "відкопати", наприклад, 75-й комплекс (С-75), яким воювали ще у В’єтнамі. Але він не зможе перехопити сучасні БПЛА. Також росіяни можуть витягти "Шилку" (радянська самохідна артилерійська установка, призначена для стрільби по низько літаючих цілях та наземних цілях), але її більше використовували як кулемет для стрільби по наземних цілях… Тобто, теоретично можливо, що росіяни можуть витягнути якусь радянську техніку, бо у них не буде виходу. Але це буде мотлох.

Пам’ятаймо, що загалом вся ця стара техніка була знята з озброєння, тому що припинила відповідати сучасним вимогам. Наші БПЛА - це сучасна техніка, і навряд вони зможуть з нею впоратися. У будь-якому разі, нехай понапружуються.

Олексій Гетьман, військовий аналітик, ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ