Данілов і Резніков наголосили, що Росії не вдасться зірвати поставки озброєння до нашої держави / US Army

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов наголошує, що кожна одиниця зброї, яку Україні надають партнери, перебуває під пильним контролем держави та партнерів нашої країни.

Як зазначається у переданому УНІАН повідомленні прес-служби РНБО, про це він сказав під час презентації модуля інформаційно-аналітичної системи "СОТА" щодо моніторингу постачання Україні озброєння від країн-партнерів, який був уведений в дію 24 лютого.

Зазначається, що цей модуль, який складається з трьох контурів - загальнодоступна інформація, інформація для службового користування та таємна інформація, реалізовано Апаратом РНБО у співпраці з Міністерством оборони України.

Відео дня

"Модуль дозволяє контролювати нові поставки озброєння за статусами (наприклад, готово до відвантаження, у дорозі чи отримано ЗСУ) та країнами-надавачами, аналізувати поставки зброї в часовому розрізі, за періодами взяття на озброєння, країнами-надавачами, відповідністю стандартам НАТО, віднесенням до радянських зразків озброєння тощо", - йдеться у повідомленні.

Данілов зазначив, що Росія нині "проводить потужну інформаційну кампанію з дискредитації нашої держави щодо нібито продажу Україною зброї третім країнам, аби, з-поміж іншого, зірвати її постачання".

За його словами, до системи "СОТА" має доступ вище військово-політичне керівництво, і завдяки цій системі "ми знаємо, що жодна куля з поставок нікуди не зникла". Кожна одиниця озброєння контрольована, підкреслив він.

Міністр оборони України Олексій Резніков, який взяв участь у заході, повідомив, що постачання озброєнь контролюється трьома системами, зокрема "СОТА" та натівською системою обліку і контролю логістики LOGFAS, яку Україна отримала у 2019 році.

За словами міністра, у вітчизняних військових вузах вчать використовувати цю систему, і нещодавно він звернувся до НАТО з проханням надати більше ліцензій та терміналів. "Наша мрія - довести її до рівня батальйону", - зауважив Резніков.

Він також додав, що нині українські фахівці разом із фахівцями Пентагону доопрацьовують ще одну систему контролю, яку невдовзі буде задіяно у повному обсязі.

Крім того, Данілов і Резніков наголосили, що Росії не вдасться зірвати поставки озброєння до нашої держави.

Як зазначили в РНБО, новий модуль передбачає можливість розрахунку постачань боєприпасів до одиниць озброєння, моніторингу виконання планів поставок, розподілу отриманого озброєння.

Модуль інтегрований з порталом системи "СОТА" щодо відслідковування ситуації на лінії бойових дій, моніторингу розміщення сил ворога, ракетних ударів по території України, обстрілів населених пунктів, географічної прив'язки повідомлень, що стосуються воєнних дій, надзвичайних ситуацій та резонансних заяв у медіапросторі.

Як повідомляв УНІАН, 14 липня голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував створити Тимчасову спеціальну комісію, яка займатиметься питаннями контролю над використанням зброї, отриманої від міжнародних партнерів. Відповідна заява з’явилася через декілька днів після того, як член Палати представників США Вікторія Спартц серед іншого, сказала, що американська сторона не знає, чи потрапляє надане озброєння на фронт.

Згодом у Пентагоні заявили, що не бачать ознак, що надану зброю Україна може вивозити з країни як контрабанду.

Вас також можуть зацікавити новини: