Кулемет M2 Browning / US Army

У світі доволі складно знайти зброю, яка протягом майже 90 років залишається на озброєнні фактично без модернізації. Але вона існує і це американський кулемет Browning M2, який виробляється з 1933 року, виготовлений у кількості понад 3 мільйонів екземплярів і стоїть на озброєнні понад 110 країн світу, а з недавнього часу і в Україні. А головне - він не збирається виходити на пенсію.

Кулемет-легенда M2 Browning

Історія цієї зброї розпочалась ще наприкінці Першої світової війни, коли один з найвідоміших зброярів Джон Браунінг на базі власних розробок створив великокаліберний кулемет у калібрі 12,7 мм.

Фактичне доведення зброї до серійного виробництва, а головне - перетворення її на універсальний кулемет, який може встановлюватись на будь-яку техніку починаючи від танків, завершуючи літаками, завершилось лише у 1933 році. Тобто вже після смерті конструктора.

Універсальність кулемета зробила його наймасовішою зброю у своєму класі. Під час Другої світової ним озброювали винищувачі P-51 Mustang і "літаючі фортеці" B-17, встановлювали на танки M4 Sherman, а піхотинці використовували зі станків та у якості зенітної зброї.

Кулемет M2 Browning / US Army

Йшли часи, M4 Sherman змінився на M60 Patton, а потім на M1 Abrams, на заміну B-17 прийшов B-52, а ветерани В’єтнаму, вертольоти UH-1 Iroquois, замінили на UH-60 Blackhawk. Але M2 Browning продовжує залишатися у строю. 

І за весь час єдина модернізація кулемета у США відбулась у 2010 році. У версії M2A1 ствол кулемета трохи модернізували для того, щоб пришвидшити його заміну, додали запобіжник та встановили полум'ягасник. На цьому всі зміни цієї зброї з 1933 року завершені.

А конструктивно M2 Browning так і залишається великокаліберним кулеметом з автоматикою на основі віддачі ствола з коротким ходом та зчеплення затвора за допомогою рухливого у вертикальній площині запираючого клину.

Особливості M2 Browning

Головна особливість кулемета у вкрай вдалому за своєю енергетикою боєприпасі .50BMG (12,7х99 мм), який і був створений під цю зброю і довгий час залишався кулеметним боєприпасом, аж поки не зацікавив снайперів. І такі відомі снайперські гвинтівки як Barrett будуються якраз під калібр .50BMG.

Для розуміння, у 1967 році у В’єтнамі морпіх снайпер Карлос Хэскок з власноруч модернізованого M2 Browning з оптичним прицілом зробив результативний постріл на 2250 метрів. Цей рекорд протримався цілих 35 років і був побитий лише у Афганістані. 

Кулемет M2 Browning / US Army

Варто додати, що M2 має опцію одиночного вогню, а до появи версії M2A1 бійці у якості запобіжника використовували стріляну гільзу, яку підсували під спуск. У піхотній версії кулемет має помірну швидкострільність у 450-600 пострілів на хвилину, а ефективна дальність стрільби становить 1800 метрів, а максимальна 7400 метрів.

Також у калібрі .50BMG існує безліч боєприпасів, які перекривають усі потреби, починаючи від звичайних та бронебійних до бронебійно-запального-розривного.

Характеристики M2 Browning

  • Калібр: .50BMG (12, 7х99 мм)
  • Вага: 38 кг
  • Довжина: 1650 мм
  • Довжина ствола: 1140 мм.
  • Темп стрільби: 450-600 пострілів / хв