Окупанти в Маріуполі / фото t.me/mariupolrada

У Маріуполі Донецької області ситуація катастрофічна. Місто практично зруйноване російськими окупантами. На території маріупольського заводу "Азовсталь" перебувають сотні поранених захисників міста, але вони не здаються.

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається в Маріуполі сьогодні, 17 травня:

21:15 Через зруйновану систему водопостачання в Маріуполі можливе поширення інфекційних захворювань – про це заявила регіональна директорка з надзвичайних ситуацій Всесвітньої організації охорони здоров’я Доріт Ніцан.

Відео дня

19:33 Сьогодні в Маріуполі була "висока" делегація з Чечні. Судячи з усього, місто можуть віддати кадирівцям під контроль. Силовики переважно приїдуть звідти. Так росіяни хочуть втримати непокірне місто. Для окупантів всі 100 тисяч жителів – це націоналісти. Бо хороших українців не буває. І те, що місцеві не вийшли на святкування 9 травня, тільки підтвердило максимальну нелояльність до окупаційної влади. Тому окупанти закручують гайки. Тому чоловіків масово забирають та тримають у фільтраційних таборах. Окупанти нервують, а час визволення Маріуполя невпинно наближується.

19:08 РФ хоче приховати кількість жертв у Драмтеатрі: маріупольців не беруть розбирати завали.

18:44 Автобуси з нашими військовими з "Азовсталі" конвоює бронетехніка та військові гелікоптери.

18:34 РФ готує провокації у Маріуполі: окупанти перевдягаються у форму ЗСУ - міськрада.

18:02 Reuters повідомляє про виїзд з території заводу "Азовсталь" як мінімум семи автобусів з українськими захисниками.

17:16 Окупанти імітують атаки українських військових на мирне населення для зйомки пропагандистських відео. В Маріуполі біля 33-ї школи встановлено блокпост "ряжених" в форму ЗСУ росіян. Поруч відбувається перепоховання тіл вбитих російською армією маріупольців. Працює велика кількість техніки та бригад зачистки. Жителі повідомляють, що окупанти можуть влаштувати провокації з реальними атаками на місцеве населення.

16:10 Операція з порятунку українських військових з "Азовсталі" триватиме до їхнього повного повернення додому з непідконтрольної території, заявила заступниця міністра оборони Маляр. За її словами, Україна була змушена піти на обмін поранених українських військових в Маріуполі на російських військовополонених, оскільки іншого шляху для їхнього порятунку не було.

15:53 Російські окупанти готують прес-тур знищеним Маріуполем для іноземних журналістів. Мета агресора – показати іноземним журналістам, що це нібито українські, а не російські військові нещадно бомбардували місто. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

15:23 У тимчасово окупованому Маріуполі росіяни планують використовувати клубні автобуси футбольної команди "Маріуполь".

13:52 Окупанти хочуть віддати Маріуполь "кадировцям" - радник мера. Джерела Андрющенка повідомляють, що умовним "куратором відновлення" захопленого Маріуполя стануть "кадировці". "Маріуполь виявився надто недружнім і націоналістичним. Тому для залякування та придушення опору планується віддати місто "кадировцям", - повідомляє він. Чеченські політики вже зустрілися з окупантами міста, щоб обговорити "інвентаризацію".

13:20 Дрон зафіксував вихід захисників Маріуполя із "Азовсталі".

13:01 У Росії збираються заборонити обмін військових полку "Азов". Про це заявив речник В'ячеслав Володін. Він дав завдання Комітету з оборони підготувати відповідне протокольне доручення.

12:07 Ірина Верещук заявляє про 52 тяжко поранених евакуйованих солдатів. "Після стабілізації їхнього стану ми їх обміняємо на російських військовополонених", - написала Верещук.

11:37 Увага!

З 11:30 до 16:00 буде відкрито зелений коридор для громадян, які хочуть проїхати на непідконтрольну Україні територію в районі с. Кам'янське Запорізької області.

У разі зміни ситуації із безпекою коридор буде закрито.

10:31 Термінова заява Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

9:50 Захисниця з Азовсталю "Пташка" продовжує піднімати бойовий дух своїм чудовим голосом.

9:32 106 батальйонно-тактичних груп російських окупантів зараз перебувають в Україні, — представник Пентагону. Найбільша концентрація між Херсоном із західного боку та Маріуполем зі східного. Також — від Запоріжжя з півночі до Великої Новосілки Донецької області.

9:18 Непростий день. Але і цей день, як і всі інші, спрямований на те, щоб уберегти нашу країну й наших людей. Завдяки діям українських військових – Збройних Сил України, розвідки, а також переговорної групи, Міжнародного комітету Червоного Хреста й ООН маємо надію, що вдасться зберегти життя наших хлопців. Хочу підкреслити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова зрозуміє кожна адекватна людина.

00:44 Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що гарнізон "Маріуполь" виконав поставлене бойове завдання.

"Вищим військовим командуванням було віддано наказ командирам підрозділів, які перебувають на "Азовсталі", зберегти життя особового складу. Триває операція з порятунку заблокованих на території заводу захисників України. Наразі розпочалася евакуація 53 важкопоранених військовослужбовців. Їх доставлено до медичного закладу в Новоазовську. Ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. Заходи з порятунку оборонців, які залишаються на території "Азовсталі", тривають", - повідомляють у штабі.

00:24 Президент України Володимир Зеленський прокоментував евакуацію військових з "Азовсталі". Він зазначив, "що українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип".

00:19 Україна почала операцію з порятунку захисників Маріуполя. Поранених військових з "Азовсталі" евакуювали в лікарню окупованого Новоазовська.

Раніше повідомлялося, що росіяни не припиняють спроб зайти або заблокувати вихід з бункерів на "Азовсталі", де перебувають українські бійці.

Вас також можуть зацікавити новини: