Окупанти продовжують тиснути на сході / фото 28 ОМБр ім. Лицарів Зимового Походу

Військовий експерт Олександр Мусієнко проаналізував тактику, яку використовує російська окупаційна армія для активізації тиску взимку на сході України. Також  він розповів про основне завдання Сил оборони наступного року та необхідності креативних технологічних рішень для досягнення прориву у війні.

В ефірі загальнонаціонального телемарафону він зазначив, що ще досвід Другої світової війни і боїв на території тодішньої України продемонстрував, "що схід, навіть тоді, більше підходив для умов ведення бойових дій взимку, ніж південь". Так складалось в силу ландшафту, урбанізації, більшої кількості населених пунктів, де було прокладено багато доріг вже тоді, не кажучи про теперішній час. "Відповідно, це давало можливість пересуватися краще ніж в степових районах. Де шляхів менше або ті що є, їх може перемітати (снігом - УНІАН)", - провів історичні паралелі Мусієнко .

Якщо розібрати кожну ділянку східного фронту конкретно, "що називається на молекули" та подивитися, як наразі здійснюються наступальні дії російських військ, то здебільшого ворог використовує піхоту за підтримки великої кількісті дронів.

Відео дня

"Дуже часто можна побачити штурмові групи. А зараз Росія створює додаткові - по 159 осіб. Фактично вони минулого тижня створили 49 додаткових штурмових груп, тільки центральний військовий округ їхній. Це фактично роти, до яких додались БпЛА, що завдає нам серйозного клопоту. Тому що вони збільшили застосування кількості FPV-дронів і "Ланцетів", Наприклад, якщо взяти Авдіївський напрямок, то ворог там переважає нас у застосуванні цих дронів. На додачу піхотні групи підтримують гранатомети, міномети. Часто штурмові дії здійснюються за підтримки артилерії, яка є на позиціях та авіації. Але, в основному росіяни йдуть за допомогою цих груп, які не дуже залежні від погодних умов. Тому, через специфіку штурмових дій, відбувається постійна ескалація ситуації", - акцентував Мусієнко. 

Він додав, що найчастіше ворожі штурми на східному фронті відбуваються безпосередньо в населених пунктах. "Де в принципі, йдуть бої в руїнах міст, які від них ще залишились. З півднем ситуація інша, там відкриті ділянки, там розм'якає грунт і там складніше. Це не дає, наприклад, ворогові діяти так саме активно",- зазначив Мусієнко.

Зараз дуже активно обговорюється глобальне питання, якими будуть бойові дії в Україні наступного року, зокрема, з цим пов’язано багато публікацій у західних медіа. "Минулого року в цьому сенсі все було простіше. Тому що всі розуміли, готується контрнаступ. Відповідно, ми не говорили про напрямки, але розуміли, що це будуть наступальні дії і до цього готуються", - сказав Мусієнко

На думку військового експерта, в зимовий період, зокрема, на півдні, перед Силами оборони буде стояти основне завдання - це стримувати російські окупаційні війська, не давати змоги просуватися та знищувати якомога більшу кількість ворогів та їх військового ресурсу. 

"На цей рік – 2024, я думаю, що зиму наші сили точно будуть в обороні. Зокрема, на напрямку Роботиного. Там же ворог контратакує постійно. Там задача утримувати наші позиції та стабілізувати фланги постійно, з яких так само противник буде атакувати. Я думаю, на зиму буде стояти глобальне завдання, це утримувати ворога, не давати просуватися і знищувати якомога більшу кількість ворогів",- підкреслив Мусієнко.

Він вважає, що справжнім проривом для України у війні може стати не людський ресурс, а інноваційні технологічні рішення.

"Коли ми говоримо про мобілізацію, що нам потрібні люди. Ми в цій війні можемо перемогти, якщо знайдемо ефективні іноваційні способи, яким чином заміняти людський ресурс... Це, до речі, той інноваційний технологічний прорив, про який писав головнокомандувач ЗСУ в статті The Economist. В цьому питанні дрони, роботизовані системи, які можуть пересуватись по землі, наземні дрони чи надводні, вони заміняють багато де людський фактор. Це і є наш вихід. Тоді ми зможемо воювати ефективно з Росією, не застосовуючи і не намагаючись змагатись з ними в людському ресурсі. На превеликий жаль, тут демографія за них. Тому, ми маємо бути креативнішими", - акцентував Мусієнко.

Ситуація на фронті: останні новини

Як повідомляв УНІАН, за даними Генштабу ЗСУ, протягом доби відбулось 76 бойових зіткнень з окупаційними військами, вони атакували  майже по всій лінії фронту.

Найбільше зусиль росіяни зосередили на Лиманському та Авдіївському напрямках. Крім того, вони намагаються вибити українські сили з плацдармів на лівобережжі Дніпра.

Вдень російські ЗМІ поширили інформацію, про те, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу доповів главі Кремля Володимиру Путіну про взяття під контроль міста Мар'їнка на Донеччині.

Водночас речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун заявив, що бої за Мар’їнку тривають. Також українські сили тримають оборону Авдіївки.

Днями міністр оборони України Рустем Умєров говорив, що українській армії потрібно мобілізувати 500 тисяч рекрутів, щоб посилити оборону лінії зіткнення.

Вас також можуть зацікавити новини: