Армія України може бити по військових базах Росії, які знаходяться в Криму, зазначила Вікторія Нуланд / фото УНІАН

Влада США вважає захоплений Росією Крим українською територією, і тому російські військові бази на півострові варто вважати законними цілями Збройних сил України.

Для того, щоб українська держава була у безпеці, півострів, як мінімум, необхідно демілітаризувати, розповіла заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд у четвер, 16 лютого, під час онлайн-дискусії, яку організовував Фонд Карнегі, повідомив кореспондент "Укрінформу".

Нуланд підкреслила, що РФ перетворила Крим на велику військову базу й використала його території для того, щоб здійснити наступ на материкову частину української держави. "Тож, за її словами, військові бази РФ у Криму слід вважати легітимними цілями для ЗСУ", - зазначається у матеріалі.

Відео дня

Заступниця держсекретаря додала, що американська влада розглядає можливості поставок Києву не лише зброї, необхідної для перемоги на полі бою зараз, але й для подальшого стримування ворога після завершення війни.

Прес-секретар посольства РФ в США Ігор Гіренко вже "огризнувся" на заяву Нуланд.

"Заяви високопоставленого чиновника Держдепартаменту від 16 лютого про підтримку Збройних сил України в завданні ударів по Криму є чітким підтвердженням позиції Росії про те, що Сполучені Штати безпосередньо залучені в конфлікт. Чиновник визнала, що адміністрація підживлює амбіції київського режиму напасти на нашу країну", - йдеться у заяві спікера, яку у Telegram опублікувало посольство Росії в США.

Звільнення Криму - сьогодні це варто прочитати

Україна вирішила боротися за всі свої землі, які захопила РФ, у тому числі й за Крим. На півострові вже не раз лунали вибухи. Одна з найрезонансніших надзвичайних ситуацій - вибухи на аеродромі "Саки", які пролунали у серпні 2022 року.

У січні 2023-го західні ЗМІ писали, що влада США може передати Україні озброєння, необхідне для повного звільнення півострова. За словами полковника запасу ЗСУ Романа Світана, для звільнення Криму необхідні американські далекобійні ракети ATACMS.

Вас також можуть зацікавити новини: