ЗРК MIM - 104 Patriot / US Army

Сполучені Штати Америки у рамках нового пакету допомоги в розмірі 40 млрд доларів цілком можуть передати Україні потужні зенітні ракетні комплекси MIM-104 Patriot. Принаймні саме так вважають у The Washington Post.

З одного боку потреба саме у зенітних ракетних комплексах такого класу була сформульована ще задовго до російського вторгнення - у 2020 році, з публікацією Візії Повітряних Сил України, де були зазначена потреба у найшвидшій заміні радянського С-300.

MIM-104 Patriot для України

Пізніше тодішній головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що Україні необхідний саме MIM-104 Patriot у найновішій версії, яка здатна перехоплювати і балістичні ракети. Водночас всі ці плани розбились о банальну річ - фінанси. Бо ЗРК такого класу коштує величезних грошей.

Зокрема, Польщі чотири батареї MIM-104 Patriot PAC-3+ обійшлись у 4,75 млрд доларів. Румунія обрала трохи простішу конфігурацію із меншою протиракетною здатністю і для неї сім батарей коштували вже 3,9 млрд доларів. Тобто лише одна батарея MIM-104 Patriot може легко коштувати від 0,55 до 1,1 млрд доларів. А весь річний бюджет Міноборони України на закупівлю та модернізацію усього озброєння, від патронів до танків, тоді становив 0,8 млрд доларів. Тобто питання закупівлі Patriot за свої кошти було та й залишається абсолютно не реалістичним.

Водночас потреба замінити С-300 безальтернативна через банальний вік ЗРК, які знаходяться у строю, бо наймолодшому з них понад 30 років, а за весь час незалежності не було закупленого жодного нового зенітного ракетного комплексу. А всі наявні сили проходили лише ремонт з метою продовження термінів експлуатації.

Пуск С-300 / Генеральний штаб ЗСУ

Зараз, в умовах війни, питання зенітних ракетних комплексів набуло вже астрономічних значень. Бо запаси ракет для С-300 не безкінечні, а брати їх майже немає звідки. Серед країн НАТО він у незначній кількості є лише у Греції та Болгарії, а Словаччина вже передала свій ЗРК та запас ракет.

Тобто ситуація доволі схожа з артилерією, коли прямо під час війни ЗСУ мають перейти на натівські калібри для унеможливлення появи снарядного голоду. І насправді мова йде не тільки про заміну С-300, а й про заміну ще одного ЗРК українського війська - "Бук".

Можливості MIM-104 Patriot

MIM-104 Patriot від Raytheon - це доволі стара система, яка встала в стрій ще у 70-х роках і залишається основним ЗРК для США та низки країн НАТО завдяки постійним модернізаціям. Найсучаснішою версією є MIM-104 Patriot PAC-3, яка також має додаткові пакети модернізації.

Пускові MIM - 104 Patriot / US Army

Вона була прийнята на озброєння у 2001 році, а її головною метою стала посилення протиракетних можливостей комплексу, для чого у його склад була введена нова ракета PAC-3 MSE, яка здатна знищувати балістичні ракети на відстані до 50 км.

Також була проведена масштабна модернізація для інтеграції у єдину автоматизовану систему управління, нового радара AN/MPQ-65, а також загальне пришвидшення роботи всього комплексу завдяки оновленню цифрової та апаратної частини.

AN / MPQ-65 і машина зв'язку / Фото-US Army

Для знищення повітряних цілей MIM-104 Patriot PAC-3 використовує ракету PAC-2, яка має задекларовану здатність знищувати літаки противника на відстані до 160 км. Ракета має власну радіолокаційну головку самонаведення та швидкість до 4,1 Маха.

Особливості mim-104 Patriot

Як і будь-який зенітний ракетний комплекс такого класу MIM-104 Patriot вкрай складна система озброєння. І вона не працює у відриві від загальної системи протиповітряної оборони. Фактично цей ЗРК є лише частиною протиповітряної оборони, який для своєї повноцінної роботи має отримувати дані від літаків типу AWACS та супутників. А головне - працювати у єдиній системі з винищувачами, які для країн НАТО є головними засобами протиповітряної оборони.

Складність експлуатації Patriot добре видно на прикладі штатно-організаційної структури в армії США, в якій цей ЗРК функціонує у складі батальйону. Цей батальйон включає командний пункт, ремонту роту та 4-6 батарей. Кожна батарея це шість пускових, РЛС, машина зв’язку, польова електростанція та станція керування вогнем. Загальний штат батареї 70-90 осіб, а батальйон Patriot - це 600 бійців.

Оволодіння MIM - 104 Patriot займає далеко не кілька тижнів / Фото-US Army

Тобто коли говориться про ЗРК MIM-104 Patriot потрібно мати перед очима не одну пускову, а понад півтисячі бійців, більшість з яких - вузькоспеціалізовані фахівці-інженери, а також понад півсотні окремих машин.

Характеристики MIM - 104 Patriot по дальності знищення цілей

  • Дальність знищення аеродинамічних цілей: 160 км ракетою PAC-2
  • Дальність знищення балістичних цілей: 50 км ракетою PAC - 3 MSE
  • Максимальна висота знищення цілей: 24,2 км
  • Швидкість ракети: до 4,1 Маха
  • Кількість ракет у пусковій: до 4 PAC-2, до 16 PAC-3 MSE
Ракета PAC - 2 / Фото-US Army

Склад батареї MIM - 104 Patriot:

  • Пункт управління вогнем
  • РЛС AN / MPQ-65
  • 6 пускових M903 (опціонально 4)
  • машина зв'язку
  • Польова електростанція

Вас також можуть зацікавити новини: