РФ відкинула всі українські пропозиції у ТКГ / фото REUTERS

Російська Федерація на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі відкинула пропозиції відновити режим припинення вогню та залучити представників Франції і Німеччини до роботи Спільного центру контролю та координації. 

Про це повідомляє Українська делегація для участі у ТКГ у Facebook

Зокрема, 9 грудня українська делегація на позачерговому засіданні ТКГ запропонувала розширити склад Спільного центру контролю та координації не лише підписантами Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод, а й уповноваженими представниками країн-учасниць Нормандського формату (за їхньою згодою) як незалежною стороною. "Ця пропозиція була категорично відкинута Російською Федерацією", - сказано у повідомленні. 

Відео дня

"Пропозиція України із закликом до учасників консультацій виступити із зустрічними заявами про повернення до режиму припинення вогню з 00.01 10 грудня 2021 року та прихильність до заходів з посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року також була відкинута Російською Федерацією", - наголошується у повідомленні. 

Водночас, Україна залишається прихильною до необхідності забезпечення сталого перемир'я і готова продовжити роботу над цим у рамках ТКГ та інших форматів.

Читайте такожСША вирішили бути "активним учасником" мирного врегулювання в Україні - ОП

Також Російська Федерація на переговорах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі відкинула українську пропозицію звільнити 60 утримуваних осіб. 

Українська сторона ще 7 грудня на засіданнях робочих підгруп ТКГ українська сторона озвучила три ключові ініціативи. 

Зокрема, було запропоновано здійснити "взаємний обмін утримуваними особами, що дозволило б звільнити у найближчому майбутньому близько 60 осіб".

Також російській стороні запропоновано відкрити КПВВ у Щасті, Золотому, яке з української сторони відкрито ще з листопада 2020 року. 

Разом з тим, повернутися до стійкого перемир'я шляхом забезпечення реалізації заходів щодо посилення режиму припинення вогню від 22 липня 2020 року. 

"Ці питання обговорювалися в рамках чергового засідання ТКГ 8 грудня 2021 року. На жаль, усі ініціативи української сторони були відкинуті Російською Федерацією під надуманими приводами", - наголошується у повідомленні. 

Як повідомляв УНІАН, напередодні українська сторона ініціювала проведення позачергового засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.