5-6 серпня у курортному місті Джидда (Саудівська Аравія) відбулася зустріч радників з національної безпеки та зовнішньої політики 42 країн - "мирний саміт" щодо принципів відновлення "сталого й справедливого миру" для України. За підсумками заходу не було підписано спільного документу, але всі учасники засвідчили прихильність до принципу територіальної цілісності держав та домовились про наступну зустріч.

Втім, те, що цей саміт відбувся, є безперечним позитивом для України. Головним чином тому, що вдалося зібрати на ньому представників тих країн, які, м’яко кажучи, не дуже підтримували Україну, або взагалі більш прихильно ставилися до Росії, якщо говорити про держави Африки та певні арабські країни, зокрема.

Те, що зустріч (без Росії) відбувалася у Саудівській Аравії, країні, яка має близькі стосунки з Росією (згадаймо картельну змову (ОПЕК+) щодо зниження видобутку нафти) - це так само позитивний для нас момент. Адже країни регіону є вкрай важливими для РФ, тому що нафта є головним джерелом наповнення бюджету, зокрема й військового, тобто фінансування війни. Буде добре, якщо ми зможемо переконати на свою користь такі держави як Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати (хоча останніх на зустрічі не було).

Відео дня

З власного досвіду, виступаючи на провідних телеканалах Саудівської Аравії, Катару, Арабських Еміратів, знаю, що там дуже сильна російська пропаганда. А, враховуючи те, що ці телеканали зазвичай належать уряду, можна говорити, що вони відбивають урядову позицію. Але акценти змінюються. І в цьому сенсі вихід Росії з зернової угоди аж ніяк не сприяє РФ в довгостроковій перспективі. Від України багато в чому залежить продовольча безпека країн глобального півдня, куди й спрямовується переважна частина нашого зерна.

Те, що зустріч (без Росії) відбувалася у Саудівській Аравії, країні, яка має близькі стосунки з Росією... - це так само позитивний для нас момент

Також важливо, що участь у зустрічі взяв Китай. Це підвищує її статус та демонструє, що Китай, як і інші країни, вже не настільки впевнені в перемозі Росії та шукають інші варіанти, зокрема, серйозніше розглядаючи український варіант припинення війни.

Адже її затягування несе негативні наслідки для їхньої продовольчої безпеки, економіки тощо.

Чи варто було очікувати від заходу чогось проривного? В мене не було таких очікувань. Враховуючи різні позиції сторін, про те, що всі одразу приймуть формулу Зеленського, не йшлося. Тим більше, що рівень представництва вже говорив, що це, скажімо так, попередня зустріч, де сторони викладають свої аргументи.

Те, що попередньо вже (Саудівська Аравія) представила свій план, який передбачає повагу до суверенітету та територіальної цілісності України, це важливий сигнал, який говорить, що вони виступають за повну деокупацію українських земель. Питання лише в тому, що вони хочуть, аби відразу були припинені бойові дії (за інформацією ЗМІ, у Джидді Саудівська Аравія представила власний мирний план, офіційної заяви з цього приводу немає). Але це призведе до затягування й не буде перемогою України. Перемир’я - це не кінець війни. Але, в принципі, як перший крок, це важливо для України та української дипломатії.

Є певний успіх, і ці перемовини обов’язково матимуть продовження.

Максим Ялі, кандидат політичних наук, академік Академії політичних наук України, професор Національного авіаційного університету