Вагнерівський похід на Польщу: Подоляк оцінив перспективи ПВК атакувати країну НАТО / фото t.me/orchestra_w

У ПВК "Вагнера" почали вербувати найманців, обіцяючи їм "похід на Польщу", але напад "вагнерівців" на країну НАТО – вкрай малоймовірний і безперспективний сценарій, вважає радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Погрози ПВК "Вагнера" на адресу Польщі Подоляк назвав "несмішним примітивним анекдотом". 

"Безумовно, це неможливо за визначенням. Немає ніякого на сьогоднішній день "Вагнера". Є певна кількість людей, які залишаються біля [командира ПВК "Вагнера" Дмитра] Уткіна, ну або там біля [ватажка ПВК Євгена] Пригожина. Але це дуже обмежене число людей, інші в цю гру грати точно не будуть", – сказав він.

Подоляк наголосив, що такий "похід" позбавлений сенсу – він закінчиться швидкою поразкою "вагнерівців".

"Ну і крім того: що це дає? Масштабування війни? Залучення у війну тієї чи іншої країни НАТО? І програти шумно, швидко країні НАТО? Що вирішує "похід"?", – додав радник.

Подоляк впевнений, що зараз "вагнерівці" розбігаються хто куди. Ті, хто націлений і далі вбивати українців – підписують контракти з Міноборони РФ, найбільш агресивний "кістяк" ПВК – переходить в Росгвардію. Третя частина, на думку радника, працюватиме в Африці та інших регіонах, але тепер – на іншого замовника. 

"Буде інший замовник, цей замовник сформує іншу приватну компанію під егідою або Головного управління (в чому я сумніваюся), або ФСБ, припустимо. Будуть називатися не ПВК "Вагнера", а там ПВК "Моцарт" або ПВК "Утка" якась. ... Невелика частина разом з Пригожинним залишиться без корму в Білорусі. Тому що Білорусь є країною реципієнтом – без грошей, без зовнішньої політики, без можливості замовити послуги рівня ПВК "Вагнера". ... Вони будуть там тренувати спецназ. Тому що Лукашенко думає, що вони натренують так спецназ, що навіть якщо в Росії щось піде не так, то цей спецназ буде його захищати. У чому він помиляється – момент демонтажу путінської вертикалі абсолютно точно відразу ж призведе до демонтажу лукашенківської вертикалі", – резюмує Подоляк.

Польща стягує війська до кордону з Білоруссю - що відомо 

З 11 липня колони найманців ПВК "Вагнера" почали переміщатися на територію Республіки Білорусь. До 18 липня їх чисельність оцінювали в 2 тисячі осіб. До 22 липня – у 5 тисяч. 

Міністерство оборони РБ стверджувало, що найманці будуть обмінюватися досвідом з білоруськими військовослужбовцями РБ, проводити навчання.

На тлі проведення спільних навчань ПВК "Вагнера" і білоруської армії під Брестом польська влада оголосила, що частину польських військ буде перекинута до кордону з Білоруссю. 

Прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький заявив, що "вагнерівці" в Білорусі становлять загрозу для східного флангу НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: