Війська виводяться в напрямку на схід від Харкова, щоб вдарити зверху по силам ООС / фото REUTERS

На тлі повномасштабного військового вторгнення Росії на територію незалежної України окупант спробує атакувати по відразу двох напрямках великими силами.

Такий прогноз в інтерв'ю НВ озвучив азербайджанський військовий експерт Агіл Рустамзаде.

На думку експерта, війна в Україні переходить у третю фазу.

Відео дня

"Росія дійсно виводить частину військ з північної операційної зони. В яких масштабах вона планує їх виводити, у нас даних немає, але процес йде. Ми спостерігаємо, що війська виводяться в напрямку на схід від Харкова, щоб вдарити зверху по силах ООС — це говорить про повне переформатування операції. Російська армія спробує атакувати за двома напрямками великими силами, тобто, повна зміна тактики та дій", - зазначив експерт.

Він також зазначив, що на цьому етапі Україні загрожує симетрична війна.

"До цього ваша стратегія була асиметричною, українська армія могла берегти сили та людей, зараз так працювати вже не вийде. Росія, скоріш за все, буде намагатися виводити українську армію з міст з метою атаки лоб в лоб. Також російська армія спробує скористатися своєю вогневою перевагою, у неї більше засобів вогневого ураження, важкого озброєння", - зазначив експерт.

На його думку, це досить серйозний виклик для української армії.

"Є всі ознаки того, що ми побачимо велику наступальну операцію, а якщо противник має вогневу перевагу, то українська армія може серйозно постраждати, якщо не будуть вжиті заходи оборонного характеру. Щоб ефективно воювати, українській армії доведеться вести маневрену оборону, уникати контактних атак, уникати вогневого ураження від противника", - заявив експерт.

Говорячи про те за якими напрямками на сході країни ймовірність масштабної наступальної операції найбільша, експерт зазначив: "По лінії Харків-Маріуполь на схід від Харкова. У напрямку українських сил ООС буде завдано удару переважаючими силами та, швидше за все, кілька ударів будуть з боку так званих ЛНР і ДНР".

Війна проти України:

  • 24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.
  • 27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.
  • Станом на 22 березня 2022 року залишок коштів на спецрахунку, який Національний банк відкрив для підтримки Збройних сил України, становив майже 51 млн грн.
  • 31 березня 2022 року стало відомо про те, що Україна отримає нову фінансову допомогу від Норвегії, Франції, Європейського Союзу та США.