Експерт описав складнощі при звільненні Криму та ОРДЛО / фото Генштаб

Коли в України з'явиться можливість атакувати російські війська на Донбасі та в Криму перед суспільством постане дискусія щодо готовності жертвувати молодими громадянами заради повернення захопленої ворогом у 2014 році території.

Таку думку висловив "Радіо Свобода" колишній аналітик Міноборони Австрії, нині - експерт з безпеки "Європейської ради міжнародних відносин" Густав Грессел.

Актуальним на сьогодні завданням експерт називаж захист України та повернення територій, окупованих після 24 лютого.

Відео дня

Коментуючи майбутнє звільнення Криму, він нагадав, що на півострів ведуть два невеликі шляхи.

"Україна не має великого десантного флоту або можливості здобути перевагу в повітрі над окупованим Росією Кримом, щоб висадити десант наземним або морським шляхом і почати несподіваний штурм. Тож росіяни можуть передбачити, звідки мають прийти українці, та і можливі шляхи - це дуже вузькі смуги, тому що там між материковою частиною України та Кримом є багато внутрішніх лагун і боліт. Тож її дуже легко захищати, і насправді я був трохи здивований, що в перші дні війни росіянам вдалося так швидко туди прорватися", - каже він.

Грессел також називає складним завданням звільнення великих міст Криму.

"Україна може спочатку, наприклад, кинути свої війська на Донбас, тому що ситуація там, звідки можна очікувати наступу Росії, є більш критичною, і вам потрібно перемогти там російську армію, щоб усунути військову загрозу звідти, замість того, щоб намагатися відвоювати Крим. Але навіть на східному напрямку ми все ще бачимо, наприклад, навколо Мар’їнки стара лінія зіткнення, навколо якої вісім років ведуться бойові дії у війні на Донбасі, все ще має потужну оборону - і намагання її подолати може бути дуже складним завданням, що неодмінно означатиме втрати", - висловився експерт.

Ще одним непростим завданням він вважає й звільнення окупованого Донецька через його укріплені околиці, чим ворог займався упродовж останніх восьми років.

"Щоб взяти Донецьк, вам потрібно було б кинути на це принаймні 100-150 тисяч солдатів, і варто очікувати дуже багато втрат. Тож це спричинить велику дискусію. Я не можу зараз передбачити, в якому стані тоді буде російська армія, коли їй буде поставлено завдання обороняти Донбас, обороняти проксі-республіки чи захищати місто Донецьк. Тож, звичайно, дуже важко назвати точну кількість втрат, до яких призведе операція зі звільнення Донбасу", - вважає Грессел.

Раніше американське видання The Washington Post написало, що Україна може знову переломити хід війни на свою користь завдяки поставкам західної зброї.