7 квітня відбулася екстрена позачергова зустріч Тристоронньої контактної групи по Донбасу / фото REUTERS

На терміновому засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей на словах підтвердили відданість режиму припинення вогню, але відповідну письмову заяву не ухвалили через позицію Російської Федерації. 

Як повідомляє Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі у соціальній мережі Facebook, 7 квітня відбулась екстрена позачергова зустріч ТКГ, яка була проведена за ініціативою України.

Зокрема, єдиним робочим питанням стало повернення до суворого дотримання домовленостей про припинення вогню, досягнутих 22 липня 2020 року.

Відео дня

У цьому зв'язку сказано, що сторони підтвердили, по-перше, "готовність та необхідність дотримання режиму припинення вогню та виконання домовленостей від 22 липня 2020 року", а також по-друге, що "не залишилося жодних додаткових умов для цього". 

При цьому, наголошується, що "спільної заяви по факту, яку запропонував координатор підгрупи з безпеки, глава Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Яшар Халіт Чевік, та на користь прийняття якої висловилася українська сторона, не прийняли".

"Російська сторона зажадала внести додаткові корективи у текст підсумкової заяви, які, на нашу думку, мали задум показати її у більш вигідному для неї світлі", - відзначається у повідомленні. 

"Наша позиція: ми ще раз підтверджуємо, що у повному обсязі дотримуємося режиму припинення вогню та продовжуємо змістовні консультації з метою реального зниження рівня насильства на лінії розмежування", - заявила українська делегація. 

Наступне, чергове загальне засідання ТКГ заплановане на 14 квітня.

Читайте такожПредставник НАТО закликав Росію вивести війська з території України

Загострення на Донбасі та засідання ТКГ

  • 6 квітня українська делегація в Тристоронній контактній групі ініціювала екстрене позачергове засідання ТКГ у зв'язку із загостренням ситуації на сході країни.
  • 26 березня на Донбасі внаслідок обстрілу з боку російських окупаційних сил поблизу Шумів четверо військовослужбовців Збройних сил України загинули, ще двоє дістали поранення. 6 квітня на лінії фронту загинули двоє українських бійців.