У Росії ще багато ресурсів та техніки, вона здатна провести мобілізацію вже найближчими тижнями, зазначають у Міноборони України / фото REUTERS

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр зазначає, що війна перейшла у другу фазу, попереду на нашу країну чекає надзвичайно складний і тривалий етап боротьби до повного звільнення територій України в міжнародно визнаних кордонах.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час брифінгу.

"Третій місяць триває це повномасштабне вторгнення... Війна, фактично, перейшла у другу фазу, і цим водорозділом фактично є оборона Києва", - зазначила Маляр.

Відео дня

Вона нагадала, що окупанти ключовим своїм завданням вбачали захопити Київ максимум за два тижні та таким чином взяти під повний контроль Україну.

"У цей перший період або в першу фазу війни ворогу не вдалося здійснити чи реалізувати ці цілі. І у цій фазі, у першій фазі війни, тобто коли ціллю було саме захоплення Києва, ворог використовував свої елітні підрозділи. І йдеться про велику кількість, це концентрація близько 24-х батальйонно-тактичних груп", - сказала представниця міністерства.

Маляр додала, що в першу чергу це були підрозділи російських сил спеціальних операцій, десантних військ та морської піхоти.

"У цей перший період, в цю першу фазу, ворог використовував тактику домінування: і за чисельністю особового складу, і за чисельністю зброї. І, зокрема, робив ставку на елітність і професійність своїх загонів", - зазначила вона.

Так, у цій першій фазі війни, зауважила Маляр, величезна кількість ворожих військ була сконцентрована довкола Києва та області. І характерними для першої фази були величезні втрати противника: як особового складу, так і техніки та зброї.

"У цій першій фазі Збройні сили України завдали абсолютного удару ворогу - і перша фаза закінчилася перемогою Збройних сил України. Тому що ворогу не вдалося реалізувати його ключові цілі. Після героїчної оборони Києва і Київської області війна фактично переходить в іншу фазу, тому що ворог змушений формувати та ставити перед собою інші цілі, використовувати іншу тактику і стратегію війни з Україною", - наголосив Маляр.

Росія, додала вона, вже "фактично отримала цю стратегічну поразку... адже не змогла досягнути жодних цілей".

"Водночас попереду на нас очікує надзвичайно складний і тривалий етап боротьби до повного звільнення наших територій у міжнародно визнаних кордонах. Адже в Росії ще багато ресурсів, техніки та вона здатна мобілізувати людей до війська, що може бути зроблено вже в найближчі тижні", - сказала заступниця міністра.

Вона зауважила, що Росія, завдяки наявним запасам, переважно, радянської зброї може собі дозволити вести "довгу інтенсивну війну".

Раніше, у квітні, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявляв, що Росія зробила серйозну ставку на другий етап війни, прагнучи зміцнити свої позиції на переговорах шляхом наступу на сході України.

Вас також можуть зацікавити новини: