Молоді воїни показують себе в армії набагато краще за старших побратимів  / фото 93 ОМБр Холодний Яр

Командир екіпажу БПЛА "Кара Небесна" 4-ї бригади оперативного призначення "Рубіж" Андрій Отченаш заявив, що у Сил оборони достатньо велика кількість проблем й багато нестачі. Крім того, "очевидна перевага противника у живій силі, у силі та кількості вогневих засобів, FPV".

"Якщо розглядати з цього погляду, ворог у значно вигіднішому положенні, ніж Сили оборони України й бригада "Рубіж", але потрібно розглядати українську війну крізь призму квінтесенції того, що українці воюють за свою землю", - розповів військовий в ефірі "Еспресо".

На його думку, Росія 100% програє, яку б силу вона не застосовувала. 

Відео дня

"Ми воюємо за свою незалежність і за свою свободу, а не за якісь тупі імперські амбіції, тобто тоді, коли російські військовослужбовці дохнуть просто так, у них немає великої мети, цілі, ми маємо мету звичайного українця - це боронити свій край, землю і родину, яка позаду. Тому очевидно, що в цій війні ми переможемо, хоча ситуація достатньо складна", - пояснив Отченаш.

Очікування від мобілізації

Також військовий зазначив, що у ЗСУ очікують, що новий закон про мобілізації допоможе швидко поповнити Сили оборони, зокрема, й його бригаду. За словами захисника, зараз росіяни наступають по всій лінії фронту і на одного українського бійця йде десять окупантів.

"Хочемо ми цього чи ні, але коли на тебе шурує величезна кількість росіян яким би левом ти не був, якщо ти протягом двох років воюєш, то твій і морально-психологічний стан на значно нижчому рівні, й знову ж таки твоє здоров'я. Ми дуже чекаємо нову кров, нове поповнення, яке допоможе нам стримувати ворога значно якісніше й в перспективі, я думаю, кожен військовослужбовець, який воює вже два роки чекає і закону про демобілізацію", - додав Отченаш.

Сам він став на захист країни ще у 2014 році у віці лише 19 років. Військовий переконаний, що "молода кров" завжди активніше воює й більш мотивована.

"Молода кров завжди була є і буде рушієм цієї війни та й будь-якої війни в цілому. Росіяни мобілізовують з 20 років, у них величезна кількість поповнення саме молодих людей. У нас же середній вік армії наразі 35+ років, це дуже велика проблема, бо коли на тебе йде значно більш здоровий і фізично розвинутий військовослужбовець ворога, то це проблема і будь-яка молода кров більш безстрашна, агресивна", - пояснив військовий.

Як зазначив Отченаш, його побратими також прийшли на війну добровольцями, але у 2020-22 роки.

"Вони заряджено воюють, вони хочуть показати найкращі результати, в них все життя ще попереду і вони будуть знищувати ворота якісніше і після війни створюватимуть своє життя. Люди, яким вже 35-40 років, які вже мають сім'ї так чи інакше тяжіють до родини, що цілком логічно й нормально. Я все ж таки сподіваюся, що буде величезний прилив молодих добровольців 20-річного віку, тобто ми не говоримо про закон про мобілізацію. Як би сумно це не звучало, але війна - це діло молодих", - підсумував він.

Мобілізація в Україні

В Інституті вивчення війни погоджуються з позицією Отченаша. Як вказується у звіті його аналітиків, ухвалення парламентом закону про посилення відповідальності за ухиляння від мобілізації, підтримає здатність Збройних сил України поновлювати існуючі бригади. Однак ключовим фактором у нарощуванні бойової міці армії, залишаються матеріальні засоби країн Заходу.

Ветеран антитерористичної операції, очільник благодійного фонду "Повернись живим" Тарас Чмут вважає, що зараз мобілізація в Україні має відбуватися з 20 років, наша держава втратила забагато часу.

Вас також можуть зацікавити новини: