Світан переконаний: в РФ знали, що в радіус ураження ракети потрапить житловий масив / фото Сергій Дівєєв, УНІАН

Військовий експерт, військовий льотчик-інструктор і полковник запасу ЗСУ Роман Світан заявив, що під час удару по Дніпру російські окупанти прекрасно знали, куди йшла ракета, оскільки Х-22 не можуть йти точно в ціль. Ймовірне відхилення становить біля 300 метрів, проте 50% цих ракет можуть влучити по території діаметром у 2 км від заданої цілі.

В ефірі телеканалу "Еспресо" експерт зазначив, що ракети Х-22 в основному використовують проти авіаносців та авіаносних груп, а також для переноски основного ядерного тактичного боєприпасу з певними кілотоннами. Однак вони можуть працювати й по наземних цілях.

"Ця ракета не може йти точно у ціль, у неї кругове ймовірне відхилення близько 300 метрів, тобто це таке "блюдечко" діаметром у 600 метрів. При прицілюванні та проведенні певних задач по розрахунку маршруту та цілі від льотчика, який запустив ракету, до командира полку, штурмани ескадрильї та полку – всі прекрасно знали, куди йшла ракета. А Х-22 йшла у це "блюдечко", у якому скоріш за все розташований один з інфраструктурних об'єктів. Однак, у кругове ймовірне відхилення радіусом 300 метрів, а у діаметрі 600 метрів, влучають лише 50% цих ракет. А інші 50 % запущених ракет Х-22 потрапляють у кілометровий радіус, тобто "блюдечко" діаметром у 2 км", – пояснив Світан.

Відео дня

За його словами, в радіусі двох кілометрів від місця удару по будинку в Дніпрі є і ТЕС, і мікрорайон, в якому знаходяться тільки житлові багатоповерхівки.

"Тому ті, хто планував цей удар, вони прекрасно розуміли, куди йшла ракета. Тобто росіяни накривали таким двокілометровим "блюдечком" теплоелектростанцію і мікрорайон", – зазначив експерт.

Ракетний удар по будинку в Дніпрі 

У суботу, 14 січня 2023 року, російські військові вдарили ракетою Х-22 по багатоповерховому будинку в Дніпрі. Внаслідок потрапляння ворожої ракети один з підʼїздів будинку повністю зруйнований. Під завалами опинилися люди. 

Станом на ранок 16 січня було відомо, що в результаті удару загинули 35 людей. Рятувальники продовжують розбирати завали. Пізніше повідомили, що кількість жертв російського удару сягнула 40

Мер Дніпра Борис Філатов озвучив припущення, куди насправді хотіла вцілити Росія ракетою Х-22, яка "прилетіла" в житловий 9-поверховий будинок. Він сказав, що окупанти могли цілитися в Придніпровську ТЕС.

ЗМІ повідомляють, що перед смертоносним ракетним ударом 14 січня у Дніпрі затримували підлітків, які робили фото ТЕС у місті та телефонували на російські номери.

Вас також можуть зацікавити новини: