Останні дві ночі російські військові завдають масованих ударів по Одеському регіону / фото Олександр Гіманов, УНІАН

Ракетними ударами по Одеській області Росія, найімовірніше, намагається схилити Україну до "зернової угоди" на своїх умовах, вважає військово-політичний оглядач, OSINT-дослідник Олександр Коваленко. 

Експерт заперечує, що Росія бажає розірвати угоду. У своєму Telegram Коваленко пояснив, що Москву, швидше за все, не влаштовувало посередництво Туреччини і ООН у цьому питанні. 

"У чому суть ударів по місту, яке було основним зерновим хабом? Суть проста - відновлення зернового діалогу, але... Але на умовах Росії. Причому не просто на умовах Росії, а за безпосереднього прямого контакту Києва і Москви. Адже "зернову угоду" було укладено між Україною, Туреччиною і ООН. У цьому трикутнику місця для Росії не було. Так, вона там теж щось підписувала з ООН і Туреччиною, але... Але юридично російський статус в угоді був номінальним", - написав експерт.

Відео дня

Тепер же РФ хоче іншого статусу у цій "угоді" і намагається домогтися цього їй відомим методом - терором, зазначив він.

Але кінцева мета окупантів інша.

"По суті, якщо у Росії вийде примусити Україну піти на таку угоду, за допомогою двостороннього контакту, нехай і за участю ООН і Туреччини, для Москви це стане першим кроком у спробі примусити Київ до діалогу про "перемир'я", критично необхідного російським окупаційним військам", - висловився Коваленко.

"Зернова угода" і удари РФ по Одесі - головне

Днями Москва відмовилася від продовження "зернової угоди" і, відповідно, зняла всі "гарантії безпеки" іноземним суднам, які задіяні в експорті українського зерна в Чорному морі. 

Україна відреагувала блискавично. Президент Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН, які є учасниками "угоди", спільно "забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден". На що Москва відповіла новими погрозами.

При цьому останні дні Кремль робив натяки, що зацікавлений у "зерновій угоді", але виключно на своїх умовах. Сигнали про готовність Заходу пожертвувати частиною санкцій вже були і раніше: Reuters, наприклад, писало про наміри генсека ООН Антоніу Гуттеріша повернути Росії доступ до SWIFT в обмін на продовження "угоди". 

Останні дві ночі російські військові завдають масовані удари по Одеському регіону. Це призвело до руйнувань частини терміналів, пошкодження житлових будинків, є постраждалі серед цивільного населення.

Вас також можуть зацікавити новини: