В Україні триває розв'язана Росією війна / фото 22 окрема механізована бригада

Настрої в Києві у зв'язку з військовою обстановкою на фронті останнім часом значно погіршилися. Такого висновку дійшов кореспондент The Guardian у Центральній та Східній Європі Шон Вокер після свого останнього візиту до Києва, пише видання.

"Вперше з перших днів війни на горизонті не було особливого оптимізму, - зазначив він. - Це (погіршення настроїв - УНІАН) почалося у вересні, і з тих пір настрої стали ще більш песимістичними. Ви чуєте, як люди кажуть, що вони не вірять, що війна буде виграна так, як вони вірили до цього. Деякі доходять висновку, що це означає, що доведеться битися ще наполегливіше, а деякі тихо запитують, чи означає це, що настав час подумати про те, чи є якийсь спосіб покласти війні край".

Стверджується, що основна причина такого песимізму - відчуття того, що контрнаступ ЗСУ було зірвано. Хоча більшість аналітиків кажуть, що українські сили вражаюче адаптувалися до нового озброєння, офіційні особи США вважають, що українські війська були занадто сильно розосереджені.

Відео дня

Як пише The Guardian, на думку більшості аналітиків, лінія фронту зараз зміцнилася настільки, що важко собі уявити значний прорив тієї чи іншої сторони.

"Є мало ознак того, що будь-яка зі сторін найближчим часом доб'ється значного прогресу. Росія побудувала неймовірно щільні оборонні укріплення, які роблять практично неможливим просування України. Але укріплення також зупиняють і росіян, тому що їм доведеться долати величезні мінні поля, які вони заклали", - зазначив кореспондент.

Також наголошується, що тим часом Росія значно активізувала використання дронів, що теж гальмує просування українських військ. Крім того, у статті вказується і те, що Путін готовий відправити на смерть майже необмежену кількість призовників, не заплативши ніякої політичної ціни, а Україні стає все важче замінювати мертвих, поранених і виснажених військових на передовій.

Ще кореспондент The Guardian акцентував увагу на невирішеному питанні з військовою допомогою США. За його словами, якщо фінансування не надійде в тій чи іншій формі, "це буде катастрофою для України": "Українці вже стикаються з нестачею всього, що їм потрібно".

"Попри такі значні невдачі, сказав Шон, "серед багатьох людей все ще існує надзвичайне відчуття того, що, навіть якщо вони виснажені, це їхня боротьба, і вони повинні продовжувати боротися". Але без впевненості у тому, що підтримка США буде надана, однієї рішучості недостатньо", - пише газета.

При цьому видання зазначає, що навіть ті, хто зараз замислюється про пошук миру, не вірять, що Путін зупиниться.

"Більшість людей розуміють, що будь-яка мирна угода, яку підпише Путін, не матиме великого значення без серйозних гарантій безпеки з боку Заходу. У цьому, перш за все, і є джерело зневіри: таке відчуття, що неясно, як продовжувати йти, але і неясно, як зупинитися", - підсумував Вокер.

Росія на фронті розтягнула невидимий "щит"

Як раніше писав УНІАН, російські війська майже по всій лінії фронту немов "щит" розтягнули невидиму стіну електромагнітних імпульсів. Йдеться про радіоелектронну боротьбу РФ, "жертвами" якої стають випущені ЗСУ ракети, снаряди і дрони.

"Це рідкісний, але вирішальний приклад російської технологічної переваги у війні, яка поступово схиляється на користь Москви. Складна мережа радіо -, інфрачервоних і радіолокаційних сигналів, що передається в небо над полем бою, забезпечує російським силам безпрецедентний захист в деяких районах", - стверджують ЗМІ.

Вас также могут заинтересовать новости: