Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізацію / коллаж УНІАН, фото ОП, 53 ОМБр ім. князя Володимира Мономаха

Воєнний стан і загальну мобілізацію в Україні продовжили увосьме з початку повномасштабного вторгнення Росії. У четвер, 17 серпня, президент Володимир Зеленський підписав відповідні закони.

Глава держави підписав закон № 9533 про продовження воєнного стану, а також закон № 9532 про продовження терміну проведення загальної мобілізації.

Воєнний стан та мобілізацію в Україні продовжили ще на 90 діб. Вони діятимуть щонайменше до 15 листопада 2023 року.

Відео дня

Зазначимо, 26 липня президент вніс до парламенту пропозицію затвердити його укази про продовження дії воєнного стану і загальної мобілізації в Україні ще на 90 днів.

27 липня парламентарі схвалили законопроекти. За ухвалення закону "Про затвердження указу президента України "Про продовження дії воєнного стану в Україні" (реєстраційний номер 9532) проголосувало 347 народних депутатів. 

За ухвалення закону "Про затвердження указу президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації" (реєстраційний номер 9533) проголосували 334 нардепи.

Мобілізація в Україні - скільки людей ще поповнять лави військових і хто

Раніше УНІАН повідомляв, що мобілізація в Україні на сьогодні триває, і ряди військовослужбовців ще мають поповнити сотні тисяч осіб. Деякі воїни рік-півтора перебувають на передових позиціях, їм фізіологічно потрібне відновлення, розповів голова фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

"...А щоб це зробити, їх треба в цих окопах кимось замінити. А це сотні тисяч людей, яких доведеться мобілізувати", - зазначив волонтер.

Активіст додав, що Україна за 1,5 року втратила безповоротно або через поранення дуже велику кількість мотивованих і підготовлених людей, які мали бойовий досвід.

Також повідомлялося, що в українській армії зараз високий попит на фахівців, які володіють іноземними мовами - зокрема, англійською, німецькою та французькою. Люди зі знанням мов потрібні для співпраці з інструкторами з інших країн, які навчають українських військових поводженню з новими видами озброєння. Тому під час мобілізації звертають увагу і призивають саме тих, хто на високому рівні володіє іноземними мовами. 

Крім того, українській армії завжди потрібні водії, зв'язківці, оператори БПЛА, фахівці зі снайпінгу - інструктори і стрільці, IT-фахівці. Але перш за все повістки в серпні 2023 отримуватимуть військовозобов'язані чоловіки з бойовим досвідом, а вже потім - люди з певними спеціальностями.

Вас также могут заинтересовать новости: