Всі великі українські канали знаходяться на супутнику / фото УНІАН, Олег Терещенко

У Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики закликають жителів міст не слухатися порад про демонтаж супутникових тарілок з багатоповерхівок, щоб уникнути повітряних ударів.

Як сказано у зверненні комітету до голів військових адміністрацій, а також до органів місцевого самоврядування та їх керівників, не потрібно обмежувати супутниковий прийом сигналу українських телеканалів.

У ньому наголошується, що в інтернеті почала активно поширюватися інформація про необхідність швидкого демонтажу супутникових антен на фасадах багатоквартирних будинків.

Відео дня

Зокрема, заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко заявив, що жителі міста повинні демонтувати супутникові тарілки з багатоповерхівок, щоб уникнути повітряних ударів, до 28 березня. "Всі самостійно не прибрані антени будуть демонтовані комунальними підприємствами міста і повернуті власникам після закінчення військових дій на території України", - написав Лисенко у Фейсбуці.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький радить українцям, навпаки, встановити супутникові тарілки та налаштувати їх на українські канали, зазначивши, що "багато дій і наказів, про які не замислюєшся, і які можуть будуватися на дурниці або шкідництві".

"Зауважимо, окупанти не дарма атакують телевежі, а мають на меті сіяти паніку і поширювати дезінформацію. І коли росіяни заходять в міста, то перш за все захоплюють місцеві радіостанції та наземне телебачення для впливу на людей. Так що чи не єдиним способом донести правду в такій ситуації є Сателіт!" - йдеться у зверненні комітету.

"Всі великі українські канали знаходяться на супутнику. Саме на них, а не на російські канали налаштовано 90 відсотків тарілок. Коли ви бачите на тарілці три головки (lnb їх називають), значить вони приймають з айстри (Сіріус), Амоса та Евтелсата. Це сателіти, які транслюють українські програми. Тарілки рятують міста від капітуляції. І вони не передають жодних сигналів. Тільки приймають", - пояснив Княжицький.

У зверненні посилаються на Viasat, що на сьогодні супутниковий прийом сигналу телеканалів є найнадійнішою стабільною технологією з покриттям в будь-якій точці в Україні.

При цьому зазначають, що загроза і необхідність демонтажу супутникових тарілок відсутня.

"Достовірної інформації з цього приводу з офіційних джерел державної влади України або ЗСУ не було. На сьогодні супутниковий прийом сигналу телеканалів є найнадійнішою стабільною технологією з покриттям в будь-якій точці в Україні, на відміну від інших технологій, які залежать від наземних станцій і передавачів і, на жаль, піддаються ризику ураження ворожими силами", - йдеться у зверненні.

Комітет ВР закликає голів військових адміністрацій, а також органи місцевого самоврядування та їх керівників не поширювати неперевірену інформацію, утриматися від необґрунтованих дій і не спонукати громадян до демонтажу супутникових тарілок.

Війна проти України: