Чи зможуть ЗСУ ефективно протистояти Росії після отримання зброї / фото facebook.com/MinistryofDefence.UA

Україна навряд чи отримаємо всю військову допомогу, яка їй необхідна. Тому що запит Києва значно більший можливостей західних партнерів. Це відбувається з багатьох причин, не тільки з політичних.

Таку думку висловив координатор міжнародних проектів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник В інтерв'ю Оbozrevatel.

"Це питання наявності такого озброєння в цілому і наявності озброєння, яке можуть передати Україні. Навіть якщо воно у наших партнерів є, вони не можуть все віддати Україні і тим самим послабити свої оборонні здібності. Особливо це стосується країн Балтії або Східної Європи", - зазначив експерт.

Відео дня

Разом з тим, за словами Мельника, те озброєння, яке зараз надходить в Україну, – це системи, що дають ЗСУ можливість наносити удари зі значно більшої відстані.

"Вони дозволяють діставати російські цілі не тільки в їх глибокому тилу, але і бити з відстані, де мінімальний ризик ураження наших позицій. Це технологічні переваги західного озброєння. Якщо ми отримаємо комплекси засобів контрбатарейної боротьби, засоби розвідки, системи, що дозволяють не тільки ідентифікувати російську артилерію, а й передавати координати цілей в режимі реального часу для української артилерії, негайно наносити удар у відповідь, це буде зовсім інша якість війни", - зазначив він.

Зараз перевага Росії полягає в необмеженій кількості боєприпасів і кількості артилерії. Вона застосовує килимове бомбометання, плюс до цього додається Авіація, каже Мельник. За його словами, якщо Україна зможе продемонструвати нову якість ведення війни, то нівелюється кількісна перевага противника.

"Дуже важливо також збереження життів наших військових і самої техніки від ураження", - стверджує Мельник.

Раніше український військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов заявив, що в української армії є шанс не допустити захоплення російськими окупантами всій території Луганської та Донецької областей. За його словами, без захоплення всієї Луганської області у путінської армії не буде можливості з півночі зайти в Донецьку область, і звернув увагу, що у ЗСУ вже є певні успіхи в районі Сєвєродонецька Луганської області. 

Нагадаємо, за словами керівника Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках, генерала армії Миколи Маломужа, Збройні Сили України на сьогодні на всіх напрямках діють дуже правильно. Проте в міру надходження західної зброї вони зможуть просуватися ще активніше і вести не тактичний, а стратегічний наступ, в тому числі і в Херсонській і Запорізькій областях.

Вас також можуть зацікавити новини: