Йдеться про стару бронетехніку, розміщену на базах РФ, нею хочуть "надихнути" новомобілізованих / Колаж УНІАН, фото twitter.com/Jonpy99, фото facebook.com_GeneralStaff.ua

Аналітик розкрив, яку зброю Росія збирається довірити окупантам для війни в Україні після нової хвилі мобілізації.

Йдеться про старі підбиті бронетранспортери серії БТР-60, БТР-70 і БТР-80, заявив OSINT-дослідник Jompy. Він проаналізував їхню кількість і можливості РФ, ґрунтуючись на супутникових знімках військових баз і ремонтних заводів Росії.

Стверджується, що на початок повномасштабної війни у ворога було майже 3400 одиниць законсервованих БТР-60 і БТР-70. Поки не ясно, скільки конкретно машин Москва встигла задіяти.

Відео дня

"Майже на всіх базах стоять виключно старі БТР-60/70. Росія досі практично не використовувала їх. Що стосується БТР-70, то останнім часом вони потихеньку з'являються, хоча і в невеликій кількості та з великим розкидом у часі", - пише він.

Щодо експлуатації БТР-60 - вони просто служать платформами для спеціалізованих інженерних машин, машин зв'язку та інших допоміжних засобів, заявив аналітик.

Водночас найбільша кількість бронетранспортерів станом на липень 2023 року була зосереджена на 22-й базі зберігання в Буї. Йдеться про новіші моделі, БТР-80. Там також розташовувалися БТР-60/70 - частина з них уже "зникла", імовірно поїхавши на фронт.

Jompy вважає, що порівняно з 2021 роком, є очевидна тенденція: Росія вже забрала зі своїх сховищ безліч БТРів, і майже напевно вичерпала запаси моделей 80/82.

Він натякнув, що вже 2024 року вона виведе на поле бою свої залишки БТР-60/70, щоб озброїти ними нові частини. Є низка доказів на користь того, що ці машини не законсервовані.

"Скільки б сотень БТР-80/82 не було у Росії на зберіганні до війни, їх там уже немає, тож тепер майже напевно можна обійтися тільки новим виробництвом. Я особисто думаю, що цього року ми почнемо бачити БТР-70 і, можливо, навіть 60-ті в значній кількості на фронті. Ми поступово бачимо все більше доказів того, що вони не законсервовані", - зазначив він.

Росія збільшує виробництво боєприпасів

Сьогодні військово-політичний оглядач Олександр Коваленко стривожив інформацією про те, що Росія з початку року поставила військовій промисловості завдання збільшити виробництво боєприпасів.

Зокрема, в інтервалі з січня по лютий ВПК ворога дав 420 тисяч боєприпасів калібру 152-мм, 122-мм, 125-мм, 100-мм, 115-мм. Найбільше в Росії вийшло зробити снарядів калібрування 100-мм і 115-мм. Також є важливий нюанс, про який варто знати Україні, зазначив він.

Вас також можуть зацікавити новини: