Танки Т-34 досі були на озброєнні в Лаосі / Zasadko / wikimedia.org

Збройні сили Лаосу повернули Росії 30 вінтажних танків Т-34, які з'явилися на світ в часи Другої світової війни.

Цікаво те, що майже 80-річна модель бойових машин аж до сьогодні стояла на озброєні лаоської армії, пише National Interest. Таким чином Тайвань лишається єдиним, хто використовує танки часів Другої світової.

Читайте такожNational Interest: Російський Т-80 став одним з найгірших танків у світі

Відео дня

Уряд Лаосу доправив 29-тонні Т-34 кораблями у Владивосток. Факт передачі підтвердили у Міноборони РФ. Звідти танки залізницею відправлять в Наро-Фомінськ неподалік Москви. Російська влада планує використовувати старі радянські танки на парадах до Дня перемоги, роздати музеям. Крім того, лаоські Т-34 будуть зніматися у фільмах. Власне, уряд Росії якраз профінансував зйомки історичного кіно, яке так і називається - "Т-34". Лаос передав старі танки російській стороні згідно з домовленостями, які були досягнуті під час візиту міністра оборони РФ Сергія Шойгу в азіатську країну в січні минулого року.

Передача Т-34 стала також елементом більш широких домовленостей про постачання російської зброї. В кінці 2018 року з'явилися повідомлення про намір Росії продати Лаосу Т-72Б і літаки Як-130.

Впродовж останніх десятиліть служби в азіатській країні Т-34, озброєні 76-міліметровою гарматою, були надзвичайно застарілими.  Звісно, у деяких бідних країнах, таких як Малі, вірогідно досі є невеликий арсенал цих радянських танків. Крім того, їх бачили на війні у Ємені в 2015-му. Але армія Лаосу була єдиною у світі з десятками Т-34 на офіційному озброєнні аж до кінця 2018 року.

Читайте такожЕксперт: Україна цьогоріч має розпочати глибоку модернізацію Т-64

Однак, В'єнтьян не єдиний, хто до цієї пори був озброєних таким брухтом. В 2016 році Парагвай потрапив у заголовки світових ЗМІ, коли виявилося, що у його армії досі є десяток старих американських танків M-4 Sherman. Їх використовували для навчань. Цей танк з 75-міліметровою гарматою був основною бойовою машиною США в часи Другої світової війни. Лише торік Парагвай остаточно відправив на пенсію останні три М-4. В 2014 році також стало відомо, що парагвайська армія розконсервувала кілька старих М-3 "Лі", які Америка теж використовувала майже століття тому. Вони були на службі аж до квітня 2018-го.

У Тайваню теж є чималий запас старих бронемашин. Китайський тиск на головних експортерів зброї у світі блокував продаж острову більш сучасних танків. Тож станом на 2018 рік основним бойовим танком Тайбею був американський М-60A3, які уряд напіввизнаної країни купив у середині 90-х. Армія США замінила 55-тонні М-60 новішими 70-тонними М-1 Abrams на початку 1980-х. 

Читайте такожNational Interest: Росія хоче, щоб її танки стріляли сумнівними снарядами з ураном

М-60, звісно старі. Але вони навряд чи найстаріші у арсеналі Тайваню. Принаймні ще в 2017 році Тайбей користувався M41 Walker Bulldog, про що свідчать дані Інституту стратегічних досліджень Великої Британії. Американська армія вперше отримала такі танки ще в 1951-му. Озброєний 76-міліметровою гарматою, M-41 не на багато випереджав у своїх можливостях свого попередника Sherman.