Про розробку зброї повідомив "Спецтехноекспорт" / facebook.com Spetstechnoexport

В Україні створили та освоїли виробництво електромагнітної зброї, яка призначена для ураження різних типів військових радіоелектронних засобів, у тому числі систем енергоживлення і систем передачі даних.

Нову розробку профінансували індійські партнери ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт», повідомляє прес-служба підприємства на своєму сайті.

У повідомленні прес-служби зазначається, що в лютому 2019 "Спецтехноекспорт" (входить до складу ДК «Укроборонпром») вже здійснив поставку в Індію першої партії нового типу зброї та проводить переговори щодо поставок додаткової партії вказаних виробів. Серійне виробництво електромагнітної зброї на потреби української армії можливе в разі, якщо вітчизняні силові структури проявлять таку зацікавленість і направлять відповідне замовлення, зазначають на держпідприємстві.

Відео дня

Оскільки для розробки нового типу зброї потрібно проведення наукомістких робіт і значні фінансові вкладення, підприємство "Спецтехноекспорт" ще у 2014-2015 роках залучило індійську компанію як партнера, готового вкласти гроші в українську розробку. Залучені іноземні кошти були спрямовані на створення науково-технічної документації та виробництво дослідних зразків необхідної продукції, йдеться у повідомленні.

Читайте також"Укроборонпром" створює замкнутий цикл виробництва автоматичних гармат

"Завдяки проведеній роботі українські вчені та розробники отримали належний рівень фінансування, що дозволило їм отримати нові знання та втілити їх у нові рентабельні продукти. Також завдяки цьому проекту Україна приєдналася до закритого клубу держав, які працюють над створенням високоефективної електромагнітної зброї", - повідомив директор "Спецтехноекспорту" Владислав Бельбас.

Новий вид зброї здатний створювати потужне електромагнітне випромінювання, що призводить до виходу з ладу радіоелектронної апаратури, що входить до складу озброєнь та військової техніки, або створює значні перешкоди її штатному функціонуванню.

В Укроборонпромі зазначають, що такий тип озброєнь використовує лише енергію електромагнітного випромінювання, тому його дія не має летального впливу на людей, проте здатна вивести з ладу будь-яку техніку або об'єкти інфраструктури, які оснащені електронними системами. Електромагнітні боєприпаси можуть бути розміщені як на ракетних, так й авіаційних носіях, включаючи безпілотні літальні апарати.

Нова електромагнітна зброя може ефективно застосовуватися проти стратегічно важливих цілей противника, в тому числі командних й адміністративних центрів, вузлів зв'язку, електростанцій, об'єктів протиповітряної оборони і т.д. без ризику завдання шкоди цивільному населенню.